Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

payimage-610677

Старт на важна политическа седмица. Последни дни преди да изтекат първите 9 месеца от управлението на ротационен принцип. Правителството, начело с Николай Денков, доброволно ще подаде оставка на 6 март, предава Епицентър. Ден преди това, утре на 5 март на национален форум ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти, преведен дори на английски език.

В 12 часа Борисов свиква в НДК Национално съвещание във формат: Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, областни координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията.

Пред своите съмишленици Борисов и ръководството на партията ще излязат с проект за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

По време на Националното съвещание ГЕРБ ще отговори на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни и часове от лидерите на ПП-ДБ.

След съвещанието, което ще определи политиката на ръководството на ГЕРБ спрямо ПП-ДБ, проектът за коалиционно споразумение ще бъде изпратен веднага на ръководството на ПП-ДБ.

В проекта са заложени европейските принципи за коалиционно споразумение на паритетен принцип за споделяне отговорностите при съвместно управление на държавата.

Премиерът Денков не одобри формулата за споразумение преди да са довършили работата си срещу корупцията и независимостта на съдебната власт.

От ГЕРБ увериха, че няма да се поддадат нито на рекета, нито на извиването на ръце от страна на ПП.

В края на миналата седмица ПП-ДБ дадоха заден ход, обявявайки, че са готови да седнат на масата за преговори и да дебатират без значение как ще се нарича документът – дали ще е меморандум, дали ще е коалиционно споразумение. Червените линии вече са червени линии“, обяви депутатът от ПП-ДБ Камбарев в ефира на БНТ.

Дебатът по проекта ще бъде на 8 март, ден след като Борисов и Мария Габриел се завърнат от форума на ЕНП. От разговорите зависи кой от възможните сценарии ще се разгърне – ротация или предсрочни парламентарни избори.

Ясен е политическият тайминг на събитията след това. Подадената от акад. Денков оставка на 6 март, ще бъде гласувана от парламента няколко дни по-късно.

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще представят на президента състав на правителлство с премиер Мария Габриел, независимо дали са постигнали споразумение с П-ДБ или не.

Съдбата на правителството ще се решава в пленарната зала, а на отговорността на депутатите ще лежи решението дали отиваме на избори или животът на парламента ще продължи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ