Нов МЕГА МОЛ ще се появи в Пловдив до две години

нов мол в пловдив

Инвестиционното намерение на южноафриканският фонд NEPI Rockcastle за строеж на голям мол на Сточна гара остава, но срокът за финализиране на обекта е променен на  първото тримесечие на 2026 година. Според първоначалните разчети, мегапроектът „Promenada Plovdiv“ трябваше да бъде завършен в средата на тази година, но реализацията се забави по ред причини.

Очакваният размер на инвестицията в Пловдив е 141 млн. евро, колкото беше обявен още през 2018 г. като до този момент са вложени 26 млн. евро – основно за покупка на терена.
Очаква се строежът да започне през лятото, ако дотогава собствениците се снабдят с всички необходими разрешителни. Повечето от тях вече са налице и се изчаква становището на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

Всъщност Promenada Plovdiv ще бъде четвърти по отдаваема площ в цялата страна след втория Sofia Ring Mall (69 хил. кв.м) и третия The Mall (62 хил. кв.м).
Бъдещият мол ще е разположен общо на пет нива, като едно от тях ще е подземно с паркинг (кота -7.50 м), голям хранителен хипермаркет и по-малки търговски площи. На приземния етаж (кота -3.45 м) ще има отново паркинг като на него ще са и входовете към зоните за зареждане на търговските обекти.
Следващото ниво (кота 0.00) ще е изцяло търговско като в източната му част (към бул. „Найчо Цанов“ и надлез „Родопи“) ще е обособена зона за хранене, която ще гледа към предвидено парково пространство.

На следващия етаж (кота +6.90 м) ще е второто изцяло търговско ниво. Над него ще е последното (кота +13.80 м), на което ще са разположени киносалони и открит паркинг, до който ще се стига по рампа.

Според инвестиционното предложение на по-късен етап на покрива ще бъде изградена защитна конструкция над паркинга, а върху нея фотоволтаична централа.

Promenada Plovdiv ще разполага с около 200 000 кв.м. РЗП, а търговската площ, която ще се отдава под наем възлиза на близо 60 хиляди кв.м.

Върху близо 6.9 хил. кв.м от целия терен ще бъде изградена напълно нова улица, успоредна на жп линията Пловдив-Бургас, която е в близост. Така новият търговски център ще бъде напълно заобиколен от пътни артерии, тъй като теренът е разположен на натовареното централно кръстовище на булевардите „Христо Ботев“ и „Найчо Цанов“ при Сточна гара.

С изграждането на зданието се очаква да бъде извършена тотална промяна на пътната организация в района, като към момента има предложения за изграждане на кръгови движения в зоната, които да свързват ул. „Авксентий Велешки” и бул. „Христо Ботев”, както и ул. „Найчо Цанов” и ул. „Хан Аспарух”. Засега тези промени не са минали през общински съвет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ