Слаш, Алис Купър и Джо Кокър са били в краката ѝ! И не само… Коя е тя?!

Гергана Попова

Гергана Попова е истински феномен. Тя е пианист, певец, композитор и аранжьор, поет и текстописец, музикален промоутър, пиар, медиен специалист и изключително самобитен и известен в Австрия художник.
Нейната житейска и артистична история е меко казано необикновена. И повече прилича на холивудски сценарий, отколкото на биографичен разказ. Гергана се е срещала и работила с много от най-известните световни музикални звезди. Може да я видите свойски прегърната от Роджър Глоувър и Стив Морз от Дийп Пърпъл.

Дяволито й се усмихва вечният Джо Кокър.
На друг кадър върху рамото й лежи гениалната ръка на Слаш. Великолепният майстор и баща на шок рока Алис Купър също не остава по-назад. Китаристът на метъл легендите Мастодон Бил Келихър не я изпуска от обятията си. Най-гореща обаче е прегръдката й с автора на вечния романс „Лейди ин ред“ Крис де Бърг.
Но пък и другият майстор на романтични хитове Албано Каризи с радост й споделя на маса тайните на италианската кухня.
Много други световни знаменитости също са били част от живота на Гергана Попова.
Но всичко започва в друго време и на друго място. Гергана е родена в Свищов. Тя е дете на амбициозни родители, които рано забелязват артистичните й наклонности и още 4-годишна я записват в школата по пиано на Стефка Филипова. Гергана усърдно се труди над клавишите цели 13 години и в майсторския клас на Светла Върбанова. Участвала е в безброй конкурси, има награди за клавирна техника и виртуозност, многократно записва за българското радио в Свищов, Русе и Плевен.
Гергана Попова
Гергана Попова

Гергана Попова

Гергана Попова
Но тези артистични изяви не са достатъчни за талантливото момиче. Гергана силно се увлича по театъра, обича да рецитира и сама пише поезия. Като по-малка е участвала е в доста регионални и национални предавания и шоу програми на БНТ. Талантът й успява да пробие дори изолацията на социализма, пускат я на творчески симпозиуми в Полша и Чехословакия. Ученичката мечтае да бъде актриса или певица. Но прагматичното родителско мнение я изпраща да завърши Търговската гимназия в Свищов, дала път в живота на поетите Николай Лилиев и Ламар, на публициста Иван Хаджийски, на диригента Тодор Кабакчиев. Това обаче е последното, което Гергана някога е искала, но и днес казва: „Гордея се, че съм учила в това елитарно за времето си училище“. После се връща към хуманитарния си профил и завършва история във Великотърновския университет, където специализира и археология.
1996 е повратна в живота на младата и артистична жена. „Напуснах България, заради любовта. Онази, съдбовната и изконната, която не се интересува от правилата, която мрази далечните пространства, за която нямат значение граници, езикови бариери и бюрократщина“, спомня си с умиление Гергана. „Заради тази любов заминах за Австрия и заживях във Виена. За мен това бе кардинална крачка, но бях млада и дръзка, не ми беше трудно да го направя. Летях на крилете на любовта и бях преизпълнена с надежди. Началото беше като в приказка, имахме си нашето гнездото, забравили света около нас, всичко бе от звезден прах и розов захарен памук“, разказва българката. Но както често се случва в живота, романтичната история приключва внезапно: „Разделихме се през май, месецът на любовта, просто така, без траурни фанфари и разплакани есенни кестени. И аз бързо и неочаквано се озовах сама в истинската реалност“.

Младата българка обаче не се предава. Тя упорито търси късмета в новия си живот. Започва като сервитьорка. Но тук съдбата я праща да работи в един от най-старите клубове за жива музика в австрийската столица – легендарният „Тунел“. „Бях щастлива, защото там се запознах с много талантливи музиканти, с които после работих през годините“, спомня си Гергана.

Въпреки че има солидна музикална подготовка, талантливата българка не е учила пеене. Но силен вътрешен порив я кара да се подготви и да се яви на обявения конкурс за роля в мюзикъла „Рейнбоу гърл“. Гергана изпява арията блестящо, журито я харесва и това е началото на нейната артистична кариера в страната на Моцарт. Мюзикълът я свързва професионално с известния композитор Петер Бранка, с когото тя ще работи дълги години.
Гергана Попова  печели златна статуетка за аранжимент и текст от Международния конкурс по композиция на страните от БЕНЕЛЮКС. Българката е избрана сред повече от 350 участници от целия свят. Талантът й веднага е забелязан от културното министерство на Холандия, което й отпуска творческа стипендия. „Вече бях свободна, можех да бъда индивидуален творец и да отхвърля много професионални зависимости. От този момент нататък бях просто Гергана“, спомня си този съдбовен момент българката.

Тя създава свой собствен музикален лейбъл и реализира многобройни музикални проекти. С усмивка си спомня за първата си банда в Австрия: „Казваше се „Шорт пийкс“ и свирехме хард рок. Тогава бях много млада и дива“. Гергана има изключително сериозна музикална история зад гърба си. Участвала е в много проекти, включително и мултиезичния „Цвиилихт“. В него се пее на цели 14 езика, от африкан до капо верде.

През годините Гергана Попова работи с много известни музиканти. Прави дуо с Давид Сидел, в което пее испански фолклор.
Гергана Попова

Но животът на Гергана не е само работа. През 2007 година тя се омъжва за фронтмена на известната австрийска група „Даун таун блус“ Юрген Ротенщайнер. Двамата се запознават на блус фестивал във Виена и веднага се харесват. Освен блус певец, Юрген е и успешен мениджър в промоутърска фирма, отговарящ за офисите й в Централна Европа и на Балканите.
„В края на 2020 открих рисуването. И то стана моята терапия и връщане към живота. Превърна се в необходимост, като дишането“, разказва Гергана, която се сблъсква с редица трудности по време на пандемията.
В началото тя рисува само за себе си. Но един ден Юрген показва рисунките й на бившия вече музикален мениджър на „КАРАНДИЛА“ Георги Дерменджиев (техен близък приятел, с когото работят по различни проекти), който е поразен от видяното и го споделя с дизайнерката Ксения Варгова. И в началото на 2021 година Гергана вече има своя първи художествен каталог.
От 9 до 30 май тази година, Гергана Попова ще покаже уникалните си художествени платна в Пловдив в арт пространството на Тотал спорт. Куратор на експозицията е известният на пловдивската публика художник Мирослав Радев. На откриването на изложбата, която носи заглавието „Магични светове“, ще свири дуото Юрген Ротенщайнер – вокал/китара и Станислав Арабаджиев с неговото магично пиано.
На 16 май пък Гергана ще изнесе самостоятелен концерт /отново в арт пространството на Тотал спорт/ в дуо със Станислав Арабаджиев на пианото. Събитието е наречено „Аз обичам джаз“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ