Община Пловдив изпуснала милиони левове за пътища

АМ Тракия хеликоптер пътища полиция

Община Пловдив имаше шанс да издейства от НКЖИ милиони левове за пътните връзки в района на гарата още преди седем години, когато държавната компания подготвяше проекта за модернизацията на Жп възел Пловдив. По онова време от Евросъюза бяха обещани близо 300 млн. лева за железопътната инфраструктура в България, за да се обезпечи свързаността между европейските градове.  
Държавната компания твърдо искаше да премахне Бетонния мост, тъй като е нисък за преминаване на скоростни влакове, които развиват до 160 км/час. Вместо това съоръжение предложиха  да построят пробив под гарата. Това беше моментът местната власт да постави ултиматум – НКЖИ да изгради нов мост между бул. „Христо Ботев“ и „Македония“ и да завърши пробива с изход не само на бул. „Васил Априлов“, но и на „Руски“, а също така и всички необходими пътни развръзки с бул. „Македония“ и „Кукуш“.
Но в Община Пловдив си затраяха, въпреки критичните коментари на специалисти по пътно строителство по време на обсъждането на изменението на устройствения план. В резултат беше поставен ултиматум, но само от НКЖИ и транспортното министерство – или приемате ПУП – ПР, или държавата губи милиони левове безвъзмездна помощ от ЕС. След горещи, но безрезултатни спорове  Общинският съвет прие плана, както държавното предприятие го предложи – с подлез без допълнителни пътни връзки към него и без Бетонния мост.
В тръжните условия, обявени по-късно от НКЖИ, а след това и в договора с „Трейс Груп Холд“, мостът фигурира само в частта събаряне, но не и като реконструкция. Едва в мандата на Здравко Димитров след совалките между Пловдив и София се стигна до обрат – старото съоръжение ще се премахне, но НКЖИ ще построи ново. Държавната компания склони за частта на конструкцията, която засяга жп ареала. Специалисти твърдят, че рампата към моста над бул. „Христо Ботев“ също се нуждае от основен ремонт, а някои са на мнение, че тя е в аварийно състояние. Реконструкцията на този участък обаче се отлага за неопределено бъдеще време. 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ