На изпроводяк: Министър Цеков бърза да сменя бордове на дружества преди ротацията

payimage-604577

Министърът на Регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков продължава да бърза и да сменя бордове на директори, пише bay-ganio.com.

Явно затова силна миризма на суджук се разнесе в Добричко тези дни. Добре информирани източници алармираха, че небезизвестния ексдепутат от добруджанския град Живко Мартинов активно се опитва да кадрува във „Водоснабдяване и канализация“ – Добрич през последните дни. Естествено всичко е свързано с пари. И то много пари, които да бъдат усвоени от определени хора.

За целта за управител на дружеството трябва да бъде назначен „правилния човек“. Говори се, че правилният в този случай е ексуправителя на ВиК в града Дамян Калчев. Той от своя страна трябва да съдейства на Мартинов и групичката около него, сред които са добре познатите баща и син Малджиеви, за усвояването на милиони от европейски проекти за възстановяване на водоснадбителната мрежа в селските райони на Добричка област.

Икономистът Дамян Калчев се появява като директор на ВиК-Добрич през 2010 г. Тогава той заема мястото на Величко Василев, припомня изданието.

Всъщност Калчев е работил във ВиК-Добрич от 2001 до 2004 година като счетоводител. След това е напуснал водното дружество и е започнал работа в Териториална дирекция „Държавен резерв“ – Варна. На поста шеф на ВиК през 2010 г. е назначен със заповед на тогавашният министър на МРРБ.

Назначението ми не е свързано с политическа ангажираност, казва тогава Калчев, без да уточни дали е член на политическа партия.

В момента, чрез депутата Ивайло Мирчев от „Да България“ се подготвя завръщането на Дамян Калчев на бял кон във водното дружество.

А причината е, че той явно е удобен на Живко Мартинов, известен като „Суджука“, покрай аферата „суджукгейт“, за да се „усвоят“ европейските пари, предвидени за рехабилитацията на водоснабдителната мрежа в малките населени места в региона. А това си е апетитна хапка за милиони.

За целта се готви назначаване на „правилния“ борд на директорите на водното дружество с правилния управител, разбира се. Което трябва да се случи на заседание на „ВиК-холдинга“ в София в понеделник.

Всъщност готвения за воден шеф Дамян Калчев е любопитна личност. Преди години той нашумя в медиите със страстта си към планинския туризъм. В което няма нищо лошо, разбира се, стига да не е за сметка на данъкоплатците. Защото Калчев обича планинските разходки из скъпи дестинации, съобщава bay-ganio.com.

През 2014 г. бившият бъдещ управител на водното дружество Дамян Калчев се похвали, че е изкачил най-високият връх в Европа – Мон Блан, 4810 метра. Калчев е предприел приключението заедно още трима негови приятели от Добрич – Атанас Aтанасов, Eмил Линков и Живко Гавраилов. Изкачването продължи 4 дни, разказа тогава Калчев. Но пропусна да отбележи, че подобно приключение струва хиляди евро. Откъде са парите, историята мълчи, но не е трудно човек да се досети.

Това не е първата ни подобна проява, алпинизмът ни е хоби. През миналата година ходихме до Килиманджаро, хвали се Дамян Калчев.

Подготовка за изкачването се прави през цялата година, като тонусът на любителите алпинисти се поддържа с периодични преходи из планините на България, обяснява той. А гражданите мърморят под мустак и се чудят откъде Калчев намира пари за тези забавления.

Явно неслучайно Дамян Калчев е уволнен от поста си лично от тогавашния министър Лиляна Павлова – познайте за какво? Уволнен е за некадърност.

В заключение можем да кажем само, че неволите във ВиК – Добрич не са отвчера или онзи ден. И е крайно време гаврите с водното дружество най-после трябва да престанат. И че е крайно време ВиК-Добрич да бъде оглавено от компетентен, можещ и знаещ човек.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ