Мистерията се заплита: 17-годишната ученичка Ивана изчезва като Янек, Алекс и Сашо

изчезнало момиче

В списъците с безследно изчезнали хора, които се издирват от месеци и години, се нарежда и 17-годишната Ивана Георгиева от Дупница. Вече повече от 20 дни няма следа от момичето, а мистерията около изчезването й се заплита подобно на други известни случаи като тези с Янек Миланов, Александър Алтънбашев и Александър Заков, пише България Днес.

Следите на ученичката се губят от 22 февруари, когато тя изчезва от училище. Кметът на града Първан Дангов иска обяснение от училищното ръководство във връзка със съмненията, че Ивана е била жертва на тормоз. Според градоначалника причина за изчезването й е лошото отношение на съучениците й към нея, което от училището първо потвърждават, после отричат.

В квартала, в който живее Ивана, разказват, че през последните месеци девойката започнала да пие много енергийни напитки и да се оплаква, че родителите й я тъпчат с лекарства. Малко по-късно в профил в социалните мрежи, за който се твърди, че е на Ивана, беше сменена профилната снимка. Остава неясно дали тя самата го е направила, или някой друг има достъп. От сектора за компютърни престъпления не коментират какво са открили на адреса, откъдето е направена промяната.

С напредването на времето все повече се прокрадва версията, че момичето е извън града и дори извън страната. През седмиците, в които я няма, се появява версия, че е видяна в къща в покрайнините на Дупница. Домът е поставен под видеонаблюдение, но без успех.

Издирваната Ивана е изчезвала и преди година. Тогава тя напуска дома си, а след това е намерена в община Благоевград в компанията на момче. Това е и една от водещите версии и за сегашното й изчезване – отново да е при същото или друго момче.

В Дупница изчезна преди години и 43-годишният Янек Миланов. Съдбата му не е ясна вече близо 4 години. Той се изпарява след среща с Васил Капланов-Каплата, който е бивш гард на Братя Галеви. Въпреки множество следи и свидетели разследването е прекратено. Заподозрян беше именно Каплата, в чиито бял мерцедес се качва Янек, преди да изчезне. Това става в последния ден на юли 2020 г. Оказва се, че бившата на Каплата преди време е имала връзка с Янек. Дали в изчезването има любовен мотив и ревност, разследващите не съобщават.

Според брата на изчезналия – Марио, въпросната жена Петя Калайджийска е лъжесвидетелствала пред следователите. Той е категоричен още, че има достатъчно очевидци, които разкриват, че убийството на Янек е подготвяно близо година. Затова е необяснимо защо разследването е прекратено, вайка се роднината. Той признава, че е приел мисълта, че Янек е убит, но не може да се примири с факта, че никой не разследва престъплението и виновниците се разхождат на свобода.

Заподозреният Каплата е прибран на топло по разследване за незаконно притежание на боеприпаси, а след това се връща в ареста заради закана за убийство по повод коментар в социалните мрежи относно изчезването на Янек Миланов. Бизнесменът е оправдан за боеприпасите, а по-късно е пуснат за заканата.

Заплетен е и случаят с изчезването на 32-годишния Александър Заков. Той също се изпарява от Югозападна България – от петричкото село Ключ. Последно напуска дома си на 30 декември 2023 г. и оттогава следите му се губят. Брат му получава снимки на мъж, който много прилича на Сашо и дори носи като неговите дрехи и маратонки.

Александър е със слабо телосложение, висок около 170 см, рус, със сини очи, няма документи в себе си. Той е учтив и интелигентен, не е агресивен и няма психични проблеми, описват го близките му. Те го търсят в околните села, както и в Северна Македония след сигнал, че е забелязан край ГКПП Златарево. Стотици доброволци се включват в акцията, но без особен резултат. Според брат му Сашо се крие умишлено.

Друго мистериозно изчезване е това на IT специалиста Александър Алтънбашев. Той се изпарява през май 2022 г. край кино в столичния жк „Младост“. За последно Алтънбашев е видян от сестра си, която го е закарала на среща. По данни на Софийската градска прокуратура има голяма вероятност Алтънбашев да е отвлечен.

Основната версия на разследващите е, че търговецът на криптовалута е бил отвлечен, за да му бъдат изпразнени сметките, в които държал милиони евро в биткойни. Както вече стана ясно, Алтънбашев е държал паролите за тях в сейф в голяма банка в София.

По-късно сестра му вижда неустановено до момента лице с каска на моторист да отключва апартамента на Алекс на ул. „Ворино“ в кв. „Борово“ с оригинални ключове, след което той бяга с бял автомобил, чакащ пред сградата. В разговор със сестра си Александър твърди, че това е негов приятел, а той пътува за Бургас или Варна. Малко по-късно апаратът му е изключен. По данни на МВР телефонът му е засечен последно в района на Бистрица и Плана планина.

Неразгадана остава и загадката около Галин Димитров от Русе. Той е видян за последно на 25 август м.г. в къща за гости в русенското село Кошов. Дотам го докарва приятел на баща му. „Искал е да си почине два-три дни. Така е казал на баща си. Взел е малко дрехи в една раница. Привечер Галин звъни на телефон 112 със сигнал, че го преследват и го гонят да го убият по поречието на Дунав, след което изчезва.

В търсенето на Галин се включва и радиестезистът Ивелин Иванов, който открива мястото, където е засечен издирваният Сашко от Перник. Освен това Иванов посочва с точност водоема, от който изплува тялото на издирвания Емил Боев, изчезнал покрай фестивала „Сурва“. Скейтърът от Перник беше в неизвестност цели 62 дни, преди да бъде открит трупът му. Специалистът е категоричен, че Галин е жив, и дава локация, където според него се намира.

Няколко седмици по-късно край реката е намерено тяло. Криминалистите назначават ДНК експертиза, която да разкрие съдбата на изчезналия млад мъж. Резултати от нея не са оповестени.

По 100 на година

По около 100 българи изчезват безследно за последните години, научи „България Днес“. За 2022 г. са обявени за издирване 839 души, като са намерени 736 от тях. Статистиката показва, че по-голямата част от изчезналите се откриват, но с останалите мистерията е повече от заплетена. След като изчерпат всички способи, криминалистите обикновено спират реалното търсене и издирването остава на документи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ