Тревога! Доц. Кунчев: Грипът и К-19 отминаха, но 4 училища са с епидемиологичен взрив от…

доц. ангел кунчев

„Грипът отмина. Заболелите са малко, но продължаваме да изследваме“, сподели държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

„България е сред единствените три страни в ЕС, които нямаме високо разпространение на морбили или коклюш. Това се дължи на ваксинацията“, каза още той.

„В четири училища има епидемичен взрив от коклюш. Характеризира се със силна кашлица и висока температура. 145-то ОУ е с най-много заразени“, съобщи доц. Ангел Кунчев.

„Целият страх от спад в имунизациите е оправдан, но преодоляхме срива преди и по време на пандемията. Специално за коклюш ваксинираните са 92-93% от децата“, коментира той.

93% от децата у нас са с поставени задължителните ваксини през 2023 г.

800 случая са на заразените с варицела само за седмица. Имаше бум на скарлатината и варицелата, като следват вече кърлежовите инфекции и летните чревни инфекции.

Вече трябва да се пазим от тревните площи заради комари, на места вече е пръскано, коментира експертът.

По повод отпадането на хартиената рецепта за антидиабетични медикаменти и антибиотици, доц. Кунчев заяви, че това ще помогне за регулиране на пазара и намаляване на продажба на антибиотици без нужда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ