Министър Запрянов: Черноморието е морски театър на войната! Не можем да говорим за сигурност докато…

payimage-623348

Северното Черноморие е морски театър на войната. Използването на дронове е принудило руския флот да се изтегли. Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия продължава. Морските мини понякога се освобождават и представляват опасност за корабоплаването. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на Втората Черноморска конференция за сигурност в рамките на Международната Кримска платформа, която се провежда в Централния военен клуб в София.

Конференцията се организира съвместно от министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна)..

Подкрепата за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната политика на служебното правителство, заяви още Запрянов.

Русия използва дестабилизацията като инструмент да постигне дългосрочните си стратегически цели, посочи министърът. По думите му Москва използва и хибридни методи за влияние като ядрени заплахи, кибератаки и икономически натиск. Русия представлява заплаха за нашата индивидуална и обща сигурност, каза още той.

България подкрепя Украйна в правото ѝ да възстанови териториалната си цялост, посочи Запрянов и добави, че е от стратегически интерес за България Украйна да победи. Подкрепяме евроатлантическата интеграция на Украйна и вярваме, че вратите на НАТО трябва да останат отворени за страната, каза служебният министър.

Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), съобщи Запрянов.

По думите на Запрянов ратифицирането означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение.

Министърът каза още, че Турция се е нуждаела от ратификация, като досега България е извършвала само предварителна координация, но вече може да започне военно планиране.

„Както знаете в споразумението са предвидени по две активации“, каза още Запрянов. Целта е със съвместните усилия на трите страни да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, посочи министърът и добави, че това споразумение ще има благоприятно въздействие, както върху корабоплаването, така и върху туризма.

Източници: Нова тв, БТА



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ