Как Жоро Илиев поръча песен за мъртвия си брат: Вижте историята на химна на БГ мафията (ВИДЕО)

Георги Илиев, Васил Илиев

Направи една песен за брат ми, ама да не е много тъжна, за да я слушаме всички, казал босът на ВИС.

Бургазлия стои зад песента, превърнала се в своеобразен химн на българския ъндърграунд в края на 90-те години, когато е пикът на групировките ВИС и СИК. Лично Георги Илиев поръчал парчето в памет на убития си брат Васил, около година след смъртта му.

„Понеже бяхме в общи компании и се познавахме, ми се обади вече покойният Жоро Илиев и ми каза: „Направи една песен за брат ми, ама да не е много тъжна, за да я слушаме всички””, казал босът на ВИС на бургазлията Петър Бинев, известен като DJ Chocolate.

Така се родил хитът „Бели птици и куршуми”, изпълнен от Радо Шишарката. Главния веднага харесал парчето, което много бързо набрало популярност в мутренските среди. Може да се каже, че песента има особено социално послание заради многото убити босове през този период.

„Това си остана като химна на ъндърграунда в България. Веднага след като пуснахме песента, всички т. нар. мутри започнаха масово да си я поръчват по дискотеките. Парчето стана задължително за всеки диджей. Първите години дори аз имах много проблеми, защото в едни от най-големите заведения в Слънчев бряг ми забраняваха да я пускам, тъй като подтиквала към насилие”, разказва DJ Chocolate.

Бургазлията станал продуцент на песента и дори режисирал видеоклипа към нея, който също е финансиран от боса на ВИС. DJ Chocolate разкри и каква е причината Радо Шишарката да не участва в клипа към собственото си парче.

„Тогава Жоро Илиев изпрати една сума пари по Радо Шишарката, за да заснемем видеото. Радо пристигна в Бургас за снимките, но още първата вечер изигра всичко на бинго. На другия ден трябваше да ми даде половината от сумата, за да започнем клипа, но това така и не се случи. Той си призна, че е изхарчил парите. В крайна сметка, клипът беше заснет, но Радо не участва в него”, спомня си бургазлията.

Самото видео е заснето на различни локации в Бургас – Морската градина, гробищата в кв. „Долно Езерово” и изоставена жп линия край града. Главната роля изиграва близък приятел на DJ Chocolate, който визуално много прилича на Императора на ВИС.

„Спомням си, че снимахме част от видеото в моята спалня. Трябваха ни скъпи, лъскави коли и пистолети, но нямаше откъде да ги вземем. Обадихме се и дойдоха едни здрави момчета, които буквално ни изсипаха цял оръжеен арсенал. Малко след това имахме на разположение и импровизиран автопарк, от който да изберем кола”, коментира DJ Chocolate.

Припомняме, че братята Васил и Георги Илиеви са сред най-знаковите имена на българския ъндърграунд. Двамата са създатели на групировката ВИС, но вече не са между живите. По-големият Васил е разстрелян през април 1995 г. в София на път за централата на висаджиите ресторант „Мираж”. 10 години по-късно – на 25 август 2005 в Слънчев бряг същата съдба спохожда и брат му Георги. Главния е гръмнат с един куршум в сърцето в собственото си заведение „Буда бар”.

Вижте видеото към песента „Бели птици и куршуми“:

Флагман


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ