Декан осъди пловдивски университет за дискриминация

УХТ Пловдив

Професорка от Университета по хранителни технологии осъди вуза за дискриминация. Причината проф. Виолета Рашева да се обърне към съда е, че е била пенсионирана на 65 години и не успяла да завърши мандата си като декан на Техническия факултет на УХТ, докато други нейни колеги били оставени на работа и след навършването на пенсионната възраст.

Проф. Рашева била избрана за декан на 23 януари 2020 г. и следващия септември  подала заявление, че навършва 65 г. и иска да бъде удължен трудовият й договор на хабилитиран преподавател докато изтече мандатът й като ръководител на факултета. Факултетният съвет на катедра „Промишлена топлотехника“ с единодушие одобрил решението, но въпреки това била пенсионирана.

Проф. Рашева се обърнала към Комисията за защита от дискриминация, защото двама колеги на нейна възраст продължили работа. КЗД намерила, че тя е неравно третирана и глобила УХТ с 1500 лв. Санкцията е потвърдена от Административен съд – Пловдив, но подлежи на обжалване пред ВАС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ