Денков недоволства: Протестът на преподавателите се използва, за да се атакува бюджетът на Асен

payimage-621315

Ректори на университети призовават за протест за по-високи заплати 15 дни преди изборите. Винаги съм казвал, че преподавателите във висшите училища трябва да са много добре платени, а заплатите трябва да вървят с високи изисквания за качество. Затова през последните години постоянно вдигахме средствата за образование.Това написа във „Фейсбук“ акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната“.

„Предложих и редица мерки за повишаване на качеството на преподаване. Само за 2024 г. приехме допълнително 52 млн. лева за увеличение на заплатите във висшите училища, БАН и Селскостопанската академия. Средствата винаги бяха приветствани, но мерките за качество бяха отричани и бламирани от същите тези ректори, които сега искат да протестират“, допълва той.

„Преди два месеца ГЕРБ, в нарушение на Конституцията, гласуваха промени в Закона за висшето образование за допълнително увеличаване на заплатите на преподавателите, без дори да са осигурили парите и без да ги обвързват с качеството на преподаване. В същото време ГЕРБ провалиха безплатното образование за 127 хиляди студенти и докторанти. Очаквам протестът да се използва, за да се атакува бюджетът на Асен Василев – въпреки че по същество ректорите ще протестират срещу популистките промени на ГЕРБ в закона“, обяснява академикът.

„Нека да е ясно, че когато става въпрос за образованието, предизборният популизъм нанася щети най-вече на студентите – а те имат нужда и от широк достъп, и от високо качество. И ние сме длъжни да ги осигурим, за да се развиваме като нормална европейска България“, подчертава акад. Николай Денков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ