Опасният грип настъпва! Проф. Кантарджиев разкри какви ще са щамовете и как да се предпазим!

кантарджиев

Какви щамове грип ни дебнат през тази зима и дали е добре да си направим ваксина разясни пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев,  заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология.

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон – „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“.

„Миналата година чакаха, чакаха „Мичиган“, а 72 на сто от болните у нас бяха поразени от група B. Слава Богу, че щам „Ямагата“ беше във ваксината и който беше дал немного пари, беше защитен, посочи той.

Какво значи да те защити грипна ваксина? Тя не пази на 100 процента, но медицински е доказано, че намаляват усложненията. Ако се ваксинират 100 000, пневномиите ще са с хиляди по-малко. На Запад усложненията от пневмония струват няколко десетки хиляди долара или евро, затова застрахователите предпочитат да отпуснат 10 евро и хората да се ваксинират, за да не се харчат толкова пари.  Ако има безплатна ваксина, възрастните хора биха имали интерес. В момента в аптеките в столицата има четиривалентна ваксина, посочи експертът.

Групата вируси, които са А, засяга по-възрастните хора и там епидемията се развива много по-бързо и по-бързо свършва, за около 4-5 седмици. Докато при H3N2 епидемията се развива по-бавно и трае около месец и половина. При едните се развиват повече пневмониите, при други нервната система, обясни той.

Около 50 милиона граждани на ЕС боледуват от тежък грип и умират до 75 хиляди, цитира статистиката. Много повече хора умират от грип, отколкото по пътищата при катастрофи, заяви професорът.

За епидемия сега е вече времето да се говори и сега е моментът всеки да си купи ваксина, бе категоричен експертът.

Ползване на тоалетни кърпички, да се дезинфекцират повърхности и да се мият често ръцете препоръча той. Може да се заразим, ако пипнем заразено място и се пипнем по лицето, носа, устата, пояснява Кантарджиев. И допълва: Правило № 1 е: Видиш ли, че някой киха и кашля, стой на по-далечно разстояние от него.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ