БСП се тресе: Корнелия Нинова изритва Сергей Станишев от евролистата

37991251_2169903039955305_8771214660369121280_n

БСП е на прага на титаничен сблъсък, който може окончателно да катурне и без това килнатата каруца на Корнелия Нинова. Лидерката на столетницата е твърдо решена не просто да махне сегашният президент на ПЕС от челната позиция в евролистата й, а изобщо да не го включи сред кандидатите за следващ мандат в Брюксел.

Това съобщават колегите от ПИК.

Причината е острия сблъсък между сегашния и бившия председател на БСП не само заради т.н. Истанбулска конвенция, която е дело на евросоциалистите, но Нинова я отхвърля, а и все по-задълбочаващото се несъгласие на Станишев с позициите и маниерите, с които Нинова ръководи партията.

С изваждането на Станишев от евролистата на БСП тя го лишава и от възможността реално да се включи в битката за нов президент на ПЕС, макар той да е издигнат за такъв на конгрес на партията и да е първият българин с толкова високопоставен пост и е изключително

Отмъстителната лидерка, влязла напоследък в кръгова отбрана, се опитала да намери достоен заместник на Станишев начело на евролистата и според запознати дори се обърнала с покана към Ирина Бокова. Бокова обаче категорично отказала да влиза в тази интрига, особено след като изпи горчивата чаша като кандидат за шеф на ООН, поднесена от собствените й сънародници.

В един момент Нинова дори обмисляла да сложи начело на листата за Брюксел Елена Йончева, но говорителката на парламентарната й група отпаднала засега по неизвестни причини.

Третият вариант за решената на всяка цена да отреже Станишев от евролистата Нинова бил самата тя да я оглави. Още повече, че тя обещава още от избирането си за лидер да печели всички избори, макар засега само да ги губи. Колкото и малко социалисти да ходят до урната на евровота обаче Нинова едва ли ще докара партията до нито един евродепутат, така че може да стане такъв начело на листата.

След като вече настрои всички кръгове в партията срещу себе си, което ясно пролича от подписката на 50-те знакови фигури на БСП срещу начина, по който ръководи партийния орган „Дума“, тя виждала единственото си безкръвно спасение за себе си в партиен план именно в Брюксел.

Повечето социалисти са страшно разгневени от идеята на Нинова да шкартира Станишев от Брюксел и дори онези от тях, които не са в добри отношения с него, са готови да бранят позициите му.

Драмите покрай евролистите в БСП обаче няма да свършат дотук, тъй като Нинова е обещала избираеми позиции и на Деница Златева, и на Петър Курумбашев, който изгуби 2 години от сегашния евромандат именно защото Станишев предпочете да замине за Брюксел като евродепутат, а феноменът „15 – 15“ го избута от избираемото място и изпрати в Европарламента Момчил Ненков.

Курумбашев беше един от най-активно ангажираните с кампанията на Румен Радев за президент именно защото след избирането му Илияна Йотова стана вицепрезидент от евродепутат, а той застъпи в Брюксел на нейно място.

Но и сега Нинова едва ли ще го сложи на избираемо място, още повече, че програмата му за обиколки из страната покрай визията на Нинова за България били много активни, твърдят от „Позитано“ 20, което означава, че тя го готви по-скоро за листата на националните избори.

Тези дребни персонални сблъсъци обаче с детска забава в сравнение с яростната битка, която предстои между Нинова и Станишев, която може да й коства лидерския пост, предричат социалисти.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ