Нова дрога е на път да се превърне в смъртоносна! Пазете децата си от „Канибал“!

дилъри

Новата синтетична дрога „Канибал“ причинява халюцинации и може да доведе до смърт. Това коментира пред „България Днес“ психиатърът д-р Веселин Герев, който предупреди, че актуалният у нас наркотик е изключително опасен.

„Този вид дрога е много силен психостимулант, който предизвиква халюцинации и дори може да се стигне до лудост. Наркотикът причинява изблик на агресия, която кара употребяващите го да налитат на други хора и да се опитват да ги хапят. Може също така да посягат на себе си и да се опитват да се самоизяждат. Още по-страшно е положението при децата, тъй като тяхната психика е много по-крехка“, обясни д-р Герев.

Заради желанието да нападаш други хора и да посягаш на себе си, наркотикът носи името „Канибал“. „Децата са много по-склонни на фантазии и затова приемането на синтетична дрога е много опасно за тях. Примерно, то играе игри с чудовища и в един момент тези същите чудовища започват да го преследват. Опитвайки се да се спаси, детето може да скочи от терасата или да се самонарани по друг начин, което да доведе до фатален край“, обясни реномираният психиатър.

По негови думи положението става още по-тежко, ако наркотикът се комбинира с алкохол. „В производството на синтетични наркотици има изключително голяма изобретателност. Постоянно се появяват нови, които не са в забранителните списъци и могат да достигнат до Европа“, каза още Герев.

Друг голям хит сред подрастващите в момента са синтетичните канабиноиди от типа на „веселия чай“. Това е марихуана, напръскана със съответните химикали. „Веселият чай“ може да има многократно по-засилено действие от това на обикновения канабис, тъй като, когато се прибавят към марихуаната синтетично произведени вещества, те увеличават въздействието както върху мозъка, така и върху сърдечната дейност и кръвното налягане и изцяло върху състоянието на организма.

Статистиката сочи, че българските деца опитват наркотици за пръв път на все по-малка възраст. Друг голям проблем у нас е, че купуването на дрога е много достъпно.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ