Обявиха за решаване най-чаканото дело в България през декември! Стотици хиляди българи зависят от него

банско ски

5-членен състав на Върховния административен съд обяви за окончателно решаване делото срещу решението на Министерския съвет за плана за управление на националния парк „Пирин“. То е ключово за бъдещето на стотици хиляди българи, чиито семейства се препитават покрай развитието на зимния туризъм в Югозападна България.

Адвокатите на Министерския съвет и Министерство на околната среда и водите, както и на екоорганизациите, които са против решението на правителството, имат 10-дневен срок да представят своите писмени бележки.

Най-обстоятелствен пред съда бе Мирослав Калугеров, директор на дирекция в екоминистерството, който лично дойде да защити решението на правителството.

„С изменението на плана не се предвижда изграждането на обекти, а се допуска такова“, уточни той.
Калугеров обясни още, че в националите паркове е допустимо изграждането както на спортни съоръжения, така и на обекти, които да са в полза на хората. Също така той наблегна и на факта, че в плана за управление на „Пирин“, който е от 2004 г., се допуска изграждането на ски писта.

„Не мога да разбера как през 2004 г. е било допустимо изграждането на ски писта, а през 2018 г. не е“, коментира още шефът от екоминистерството.

Той обясни, че е много важно хората да знаят, че с изменение на текстове в план не може да се стигне до въздействие върху околната среда.

„Ако има някакви инвестиционни предложения, те разбира се, ще бъдат подложени на ОВОС“, допълни още Калугеров.

Дебатите в съдебната зала продължиха още час и половинаЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ