Този път няма мърдане: Запорът на олигарха Прокопиев потвърден от 4 съдебни състава

thumb_910x0_прокопиев

Четири съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд са потвърдили запора на олигарха Иво Прокопиев. Имане за 200 млн. лв. на разградския бос бе блокирано по искане на Комисия „Антимафия“ (КПКОНПИ) заради недоказан произход, за които се твърди, че е от незаконна дейност.

От края на миналата година досега Прокопиев и неговите адвокати са се опитали 3 пъти да оспорят наложения запор, но безуспешно. Интересна подробност е и това, че само в първата си жалба олигархът прави плах опит да обясни, че парите му не са с незаконен произход, пише в. „Монитор“. Тъй като това твърдение не почива на никакви доказателства (за разлика от стотиците документи, приложени от КПКОНПИ – б.а.), съдът го отхвърля като недоказано. Оттам нататък Прокопиев и скъпоплатените му юристи през цялото време се опитват да финтират запора, като изтъкват технически причини, които според тях обезсилвали искането за обезпечаване на иска на КПКОНПИ.

Сред арсенала от юридически хватки, които разградският бос използва, присъства и любимото на задкулисните играчи искане за тълкуване на решението на съда. Буквално преди месец, благодарение на точно такова искане, шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов се пробва да обслужи интересите на олигарсите със запори. Сред тях освен Прокопиев се нарежда и укриващият се от българското правосъдие зад граница подсъдим банкер Цветан Василев. С превратното тълкуване на вече отменения закон за конфискация на престъпно имане Панов и част от съдиите във ВКС се опитаха да осигурят бъдеща индулгенция за замразените авоари на олигарсите. Опитът му да пренапише закона обаче беше отрязан от парламента, който се наложи да приеме спешни законови поправки, с които да пресече всякакви опити за подобни юридически финтове.

Останалата част от доводите на Прокопиев пък се крепят на старото му твърдение, че дори и приватизацията на „Каолин“ да е незаконна, давността за констатиране на това била изтекла. Именно предприятието за варовик според КПКОНПИ е основен източник на нелегалните финанси на разградския бос. Според комисията освен че Прокопиев и брат му са приватизирали дружеството, без да изпълнят законовите изисквания за това, по-късно те буквално са доили фирмата на гърба на държавата. Според доказателствата дружеството години наред е декларирало по-малък добив от реалния. По този начин „Каолин“ е плащал в пъти по-ниски данъци и концесионни такси от реално дължимите. Заради тези финансови машинации Прокопиев се сдоби и със второ обвинение тази година. То е за пране на пари, свързано именно с „Каолин“ и с схемите за доене на предприятието.

Иначе Комисията „Антимафия“ започна проверка срещу Прокопиев още в началото на 2017 г. заради обвинението му по делото ЕВН, припомниха юристи. По него той вече е подсъдим заедно с бившите министри на енергетиката Трайчо Трайков и на финансите – Симеон Дянков. При ревизията на дружествата от групата “Алфа финанс холдинг” КОНПИ установила редица нарушения при приватизационната процедура на предприятието “Каолин”. Запорът е бил наложен, след като комисията е установила несъотвествие с около 200 млн. лв. между доходите и имуществото на Прокопиев. На пресконференция пред медиите тогава от Комисия :Антимафия“ оповестиха, че КПКОНПИ има претенции към 30% от имот в Созопол, в който освен къща има и 2 басейна. Това е и най-скъпият имот на олигарха, който е поставен под запор.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ