Папата каца с вертолет в Раковски, дава причастие на 40 деца

Папа Франциск

Градчето чака 50 000 гости за визитата на Светия отец

Първо причастие от папа Франциск ще получат 40 деца от Раковски. Това ще стане при визитата на Светия отец в градчето на 6 май, който ще кацне с хеликоптер от София.

„Децата са 7-8-годишни и много се вълнуват, че този свят за тях момент ще бъде в присъствието на главата на Римокатолическата църква“, заяви отец Младен от храма „Пресвето сърце Исусово“. Той призна, че готвят дарове за понтифика, които обаче трябва да са съобразени с изискванията на църквата. На 14 януари един от свещениците в Раковски отец Димитър ще посети Ватикана, за да получи подробни указания за посещението на папа Франциск. Там ще му бъде разяснено какви песни ще се пеят, времетраенето на богослужението, както и какъв трон да се изработи за светия отец.

При визитата на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г. беше направен трон, чиито крака завършваха с лъвски лапи, припомнят очевидци.

„Готвим се усилено. Цял папа на крака ни идва, това е грандиозно събитие, което се случва веднъж в живота“, вълнува се и кметът на Раковски Павел Гуджеров. Градчето, съставено от три квартала – Генерал Николаево, Секирово и Парчевич, е населявано от най-голямата католическа общност у нас.

Преди Коледа правителството отпусна на община Раковски 2,5 млн. лева за папската визита. С парите ще бъдат благоустроени 9 улици, които никога не са виждали асфалт. В момента върви процедура за избор на изпълнител и ако няма обжалване, стартира работата. „Ще бъдат изградени тротоари и положена настилка, тъй като в момента са на пръст“, посочи кметът.

Той очаква поне 50 000 да дойдат в Раковски от страната и чужбина. Още преди да стане ясно, че Светият отец ще гостува, площадът и централната част на градчето били преобразени с 1 млн. лева. Премахната е старата настилка, оформени са градинки, направено е ново осветление и е изграден сух фонтан. Самият Гуджеров призна, че чака списък със задачи. В края на м.г. при него дошла делегация, начело с папския нунций и шефката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова да уточнят детайли по посещението.

„Всичко ще освежим и лъснем до блясък“, зарича се Гуджеров. Папа Франциск ще посети храмовете в кв. Генерал Николаево и в Секирово. Понеже ще пристигне и ще отлети с хеликоптер, не се предвижда той да посети Пловдив, въпреки желанието на местната власт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ