Банев спасява кожата, излиза за избори от килията, ЦИК не може да го спре

Баневи1

Арестуваният олигарх Николай Банев имал мераци да се явява на избори. Това заяви самият той от килията си в съобщение на Фейсбук страницата си, където е доста активен, въпреки че е в ареста. Банев заяви, че зад решетките ще се опита за обобщи всички разкрития и анализи, като това щяло да бъде основа на предизборната му платформа.

Оказва се, че няма никакви законови пречки, които да спрат пътят на Банев към избори. Централната избирателна комисия също няма такива правомощия, ако всички документи на Николай Банев са изрядни, има небходимите подписи, регистрация не може да му бъде отказана.

За да се яви Банев е досатъчно да намери трима души, които да основат инициативен комитет, да внесе депозит от 100 лева, както и необходимите затова подписи. Банев напирал за избори, защото виждал спасение в имунитета на евродепутатите, като така може да напусне не само ареста, но и страната през парадния вход.

Историята помни вече един такъв случай на излизане от ареста. Бизнесмените от Дупница Братя Галеви напуснаха зандана през 2009 г., за да водят кампанията си за депутати.

Банев попадна в килия в края на октомври. Беше арестуван във Франция, по-късно екстрадиран в България. В ареста е и съпругата му Евгения. Банев получи обвинение като лидер на организирана престъпна група за пране на 1,3 млрд. лв. и данъчни престъпления. Обвинени за участници в групата са съпругата му Евгения и майка му – Мария.

Междувременно стана ясно, че днес е починал бащата на арестувания олигарх.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ