Реформа! Нова формула ще вдига ТЕЛК процента на хора с поне 2 тежки увреждания!

Кирил Ананиев

Сега болести могат да се събират, ако основното заболяване води до 80% увреждане, а всяко следващо дава над 51%, вече ще е при поне две с над 50 на сто инвалидност

По нова формула, която според здравния министър Кирил Ананиев ще увеличи дела на хората с високи оценки от ТЕЛК, ще се смятат заболяванията в решенията на комисиите.

Новата формула предвижда събирането на процента на болестите да се прави, когато поне две от уврежданията дават над 50% инвалидност. Това е разписано в промените в Наредбата за медицинска експертиза, качена за обществено обсъждане.

В момента събиране на заболявания за по-висока оценка е възможно, ако водещата диагноза дава над 80 на сто, а следващите над 50%. Това правило, въведено през август 2018 г., ощетява около 19% от хората с увреждания, твърдят организации на инвалиди.

Анализ на МЗ въз основа на информация от НЕЛК показва, че при 7,9% от преосвидетелстваните по сега действащата методика е бил определен по-нисък процент намалена работоспособност. Според данни на национално представените организации на и за хората с увреждания пък при 14,5%, оставащи в диапазона 50-100%, се понижава групата инвалидност съгласно Кодекса за социално осигуряване. Това води до намаляване и на степента на социална подкрепа. Други 4,7% пък са отпаднали от системата, защото са паднали под 50%.

По новите правила, ако поне две заболявания носят по 50% намалена работоспособност, към основното и най-увреждащо ще може да се прибавят 20% от сбора на придружаващите заболявания.

“Постигането на тези резултати може да се илюстрира със следния пример: лице, подлежащо на освидетелстване/преосвидетелстване, има няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен отделен процент. Най-високият процент, съответстващ на най-тежкото увреждане, е 70%. На останалите увреждания съответстват 60%, 50% и 30%. Съгласно предложената нормативна промяна към 70% (най-високия процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което съответства на 28%, и получаваме окончателната оценка, която в случая е 98%”, пише в мотивите към проекта.

Това означава, че ако при сега действащата методика даден човек е получил 70% ТЕЛК, което го поставя във втора група инвалидност, то по новите правила той ще получи 98% и ще мине към първа група

“Целта на предложените промени е да се прецизира и конкретизира алгоритъмът, така че да се постигне максимално съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане и обективното здравословно състояние на хората с повече от едно заболяване или увреждане, за които е определена отправна точка с 50 и повече от 50%”, посочва здравният министър Кирил Ананиев.

Другият очакван резултат е постигането на по-добър контрол върху работата на ТЕЛК, тъй като се въвежда изискване в експертизата заболяванията да се изписват със съответния код, определен според Международния класификатор на болестите, 10-а ревизия (МКБ-10).

Според доклада на здравното министерство промените биха довели до рискове в системата на труда и социалната политика поради факта, че по-голям брой лица ще попаднат в по-висока категория на инвалидност по смисъла на Кодекса за социално осигуряване и ще придобият правото на съответната полагаща им се помощ.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ