Уволнили шеф в Нова телевизия след въпрос за Пеевски?

d5e958839d531e06a88570e463d9cfc0_big

Журналистката Виктория Бехар вече не е част от ръководството на „Нова Броудкастинг Груп“. Това съобщава „Свободна Европа“, откъдето имат официално потвърждение от компанията. Неофициалната информация сочи, че освобождаването на Бехар е станало в сряда, седмица след встъпването в длъжност на Миляна Велева като шеф на новините в медията. Решението на ръководството е било предшествано от планьорка, на която Бехар е задала на Велева въпрос за обвързаността й с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Велева е била питана директно дали се асоциира с медийната политика на медиите, контролирани от Пеевски, на което Велева е отвърнала, че е в гилдията от 18-годишна и през тези години е работила за много хора.

На въпрос дали смята, че политическите събития трябва да бъдат отразявани така, че медията да не се конфронтира директно с определени участници в тях, Велева е заявила, че по принцип вярва в баланса в живота. След повторното задаване на същия въпрос тя е потвърдила, че вярва в балансираното отразяване.

По неофициална информация на Свободна Европа, потвърдена от няколко присъстващи на тази планьорка, Виктория Бехар е била активен участник в този разговор. Седмица по-късно тя е уведомена, че собствениците на Нова тв не желаят повече да работи за тях.

Уволнението ѝ е предизвикало сериозно недоволство в нюзрума, разказали пред Свободна Европа работещи там. Велева е питана дали е била уведомена предварително за този развой, на което тя е заявила, че журналистите са „наемни работници“ и собствениците на телевизията не им дължат обяснения.

Обясненията обаче очевидно са важни не само за работещите в Нова тв, а и за нейната аудитория, доколкото Виктория Бехар бе привлечена в медията именно от новите собственици. Принципна причина за сваляне на доверието от нея биха могли да бъдат, например, лоши резултати от работата ѝ, но обективни данни в тази посока липсват. Дори напротив – има такива в обратната.

Ето и хронологията на събитията:

На 20 февруари Бехар поема поста мениджър „Стратегическо развитие“ на новините и актуалните предавания на Нова телевизия.

На 22 февруари шведската MTG подписва споразумение за продажбата на „Нова Броудкастинг груп“ на фирмата „Адванс Медия Груп“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. На 22 март сделката е одобрена от КЗК.

На 24 април Миляна Велева става директор „Нови и актуални предавания“ на Нова телевизия. Вяра Анкова пък се издига до изпълнителен директор. Сред медийните среди и двете се смятат за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Потвърждение е последната работа на Велева като шеф на новините в Канал 3 – телевизия, която се говори, че неофициално е под контрола на Делян Пеевски, спазвайки същата редакционна политика като неговите медии.

На 8 май става ясно, че дългогодишният член на борда на директорите на „Нова телевизия“ Силва Зурлева е освободена от поста си. Зурлева работи над 20 години в телевизията.

На 9 май става ясно, че е освободена и Виктория Бехар.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ