Започна делото за отнемане на имущество за 3.6 млн. лв. на Георги Вълев от „Килърите“

конституционен съд

Осъденият до живот бизнесмен не бе доведен за процеса

В Окръжния съд във Велико Търново започна делото за отнемане на имущество за 3.6 милиона лева, придобито от престъпна дейност от осъдения до живот Георги Вълев от бандата на „Килърите“. Вълев лежи в затвора за лихварство и „мокри поръчки“. Върховният касационен съд окончателно го призна за виновен през декември 2017 г., че е поръчал на бандата на Петър Стоянов – Сумиста две убийства – на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, убити през 2009 г. Сумиста и Вълев бяха обвинени от прокуратурата като подбудители на убийствата.

Делото е заведено по искане на комисията „Антикорупция“ . Запорираното имущество, дружествени дялове и пари, за които се иска конфискация в полза на държавата, са за 3 611 169 лева.

Вълев не бе доведен в съдебната зала във Велико Търново. Късно депозирал молбата си да присъства и му е отказано конвоиране от затвора в Плевен, стана ясно по време на заседанието. Представлява го адвокат Боян Жеков от Варна.

„Георги Вълев има законни доходи, с които е придобил всичките си имущества, никаква връзка няма с тази престъпна дейност, за която има влезли в сила присъди, включително и лихварството, което включва само 4 договора за заеми за 10 г., които съдът е преценил, че представляват занятие. Друг е въпросът дали представляват 3.6 милиона лв. тези имоти. Това са едни цени етикети, които са наслагани от комисията абсолютно произволно, без оглед на всякакви данни от сделките“, каза адвокатът.

От КОНПИ припомниха в съдебната зала, че той е осъден за подбудителство за убийство, като водещ е користният мотив. А именно неблагополучията в желанието на търновския бизнесмен да придобие 53.24% от акциите на ДЗИ Банк, чиято стойност е 234 милиона лв. „Имуществото и неговата равностойност, чието отнемане се иска, е съобразено с установената престъпна дейност като процесуална предпоставка по съответния иск“, заявиха представителите на комисия „Антикорупция“.

Делото продължава с изслушването на строително-техническа експертиза.

Това е трети опит през последните 8 години на държавата за отнемане на имущество на Георги Вълев. Делото за конфискация бе образувано през февруари 2018 г. На 27 април м.г. обаче Окръжният съд в Търново реши, че производството по делото за имуществото на Вълев трябва да бъде прекратено. Тогава магистратите прецениха, че срокът на проверката по чл.15 от отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност е преклузивен и след изтичането му държавата в лицето на КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Сред мотивите на магистратите изрично беше подчертано, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка и това го прави недопустим. Апелативният съд обаче го възобнови.

41 са имотите, за които съдът предстои да се произнесе за отнемане. Сред тях са терени в Царево, в курорта Слънчев бряг, земи в Еленския балкан, в Свищовско, жилища и търговски площи във Велико Търново и Арбанаси.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ