Нали беше бандит!? Швейцарският съд с много интересно решение за Цветан Василев

цветан василев
Над 20 хил. лв. е платила антикорупционната комисия за принтиране и за преводи в производството по конфискация срещу бившия банкер Цветан Василев. Това стана ясно от данните, предоставени на ”Сега” едва след като вестникът спечели дело срещу КПКОНПИ за достъп до информация, отбелязва изданието.

От отговорите на КПКОНПИ се разбира още, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Василев там, но втората инстанция е отменила това решение. Разноските по съдебното производство в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лв., изчисляват от комисията. От отговорите им става ясно, че няма други държави, където са водили дела за блокиране на имущество на Василев.

 

През 2015 г. бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му – дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 имота в София, 5 имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е наложен и запор на имот в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите.

 

„Сега“ потърси информацията за разходите по делото, след като при внасянето на иска за конфискация в съда шефът на комисията Пламен Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. „Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес“, обясни той. Първоначално Георгиев отказа информацията с абсурдните мотиви, че това е служебна и търговска тайна. Две съдебни инстанции обаче разбиха аргументите му на пух и прах. Решението за предоставяне на данните е с дата 19 юни, но бе получено по имейл на 24 юни едва след публикацията, че комисията не изпълнява съдебното решение.

Само принтирането на документите е струвало на данъкоплатците 13 500 лв., сочи разбивката. За преводите от гръцки, английски, френски и руски са платени 6516 лв. Разходите за пратки до Швейцария и Гърция са 2241 лв.

 

Процесът за конфискация срещу Василев, съпругата му, дъщеря му и 24 свързани с него фирми, част от тях офшорни, беше образуван в Софийския градски съд през март 2016 г. Искът срещу тях е за 2.2 млрд. лв. 2 години делото не можеше да тръгне, защото по него се разменяха книжа. След това в началото на 2018 г. съдът го спря, за да поиска тълкуване по казуса от Съда на ЕС в Люксембург. Отговор все още няма и делото стои на трупчета.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ