Иде ли повторение на стогодишен горещ мор за България? Ето отговор докъде ще литнат градусите

време прогноза

Горещата вълна от Западна Европа е вече на Балканския полуостров, но в по-лека форма. Това заяви синоптичката от НИМХ Анастасия Стойчева пред bTV.

„Това са първите по-високи температури това лято, затова е обявен жълт код. В планините ще бъде малко по-хладно, въпреки че и там температурите са съизмерими с равнинните – на вр. Мусала е 11 градуса, което висока температура”, допълни синоптикът.

Тя препоръча хората да не излизат навън в най-горещата част от деня. В цялата страна температурата ще надхвърля 35 градуса. „Най-висока е температурата във Враца, в Дунавската равнина и крайните югозападни райони и Сандански също температурите ще са високи”, каза още Стойчева и добави, че „горещниците” се очакват в края на месец юли. Високите температури ще се задържат през цялата седмица.

Синоптичката уточни, че градусите са по-високи от средните за сезона, но не могат да се определят като екстремни. Абсолютният рекорд за страната ни е 45,2 градуса през 1916 г. в Садово, Пловдивско. Няма да имаме такива температури сега. Утре се очаква да превали, да има бури и градушки в централните райони от страната”, каза още тя.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ