2 000 евро заплата за работниците в разбитата нелегална фабрика за цигари! Оказа се, че е на…

11

С обещания за 2000 евро месечна заплата организаторите на разбитата най-голяма нелегална фабрика за цигари у нас са привлекли украинските работници, пише „Телеграф“.

Повечето чужденци са от Донецк, където месечното възнаграждение е около 150 долара. Поради тази причина 7-те украинци и един молдовец се съгласили да работят в разбитата манифактура в село Труд. Всички задържани при операцията на ГДБОП в четвъртък бяха доведени вчера в Специализирания наказателен съд в София. Работниците бяха закопчани един за друг по двама и по трима. Сред обвиняемите има и четирима българи, отговаряли за логистиката и охраната на цеха.

Съдия Иво Хинов остави 11 от арестуваните за постоянно в ареста, а един пусна без мярка за неотклонение с мотив, че срещу него не са събрани достатъчно доказателства. За излизащия на свобода Александър Арабаджиев се смяташе, че е прибрал парите т продажбата на цигарите. Според разследващи босът на цигарената фабрика се казва Антон и е братовчед на Александър. В момента се издирва с европейска заповед за арест. Другият пуснат от службите за издирване се казва Ивайло Костурски. Неговата роля била да посреща чужденците на летището.

Повечето работници в цеха са със средно образование и са безработни. Защитата им обясни, че те са били държани като роби, без телефони и без право да излизат навън. Един човек събирал поръчките им за храна или за консумативи за фабриката и чрез приложение на мобилния телефон, което не може да се проследи, давал инструкции какво трябва да се купи. Двама от задържаните чужденци са се занимавали с нелегално производство на цигари и в Испания, става ясно по време на вчерашното съдебно заседание. Край село Труд се произвеждали папироси от марките „Мурати“ и „Роял“. Заводът имал две части – цех за рязане на тютюн в село Ръжево Конаре и самата поточна линия, скрита в огромно хале край село Труд. Двете помещения били свързани с тунел, покрит със сено. Организаторите се подготвяли скоро да пуснат и втора поточна линия с много по-голям капацитет от първата, която за час правела по 200 стека.

Според прокуратурата има достатъчно събрани доказателства за обосновано предположение за вината на задържаните. Тъй като нямат настоящи адреси у нас, на свобода могат да се укрият или да унищожат доказателства, посочиха още от държавното обвинение. Любопитен факт е, че издирваният като бос на нелегалното производство е задържан за същото престъпление още през 2011 г. тогава обаче се е измъкнал само с условна присъда.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ