Слави отново изригна! Извади имената на 4-има българи, които хвърли срещу политиците на позора

Слави Трифонов

Напоследък често се занимаваме с едни българи, които изпълват със съдържание словосъчетанието „национален позор“. Но, за щастие, има и други българи. Българите, които ни носят не национален позор, а национална гордост. За тези българи винаги се говори по-малко, а не трябва. Затова днес ви представям четирима млади българи, с които трябва да се гордеем. Вярвам, че благодарение на усилията и успехите на точно такива като тях, България все пак се движи. Напред, а не назад.

Доц. д-р Станимир Сираков е роден в град Кърджали и е само на 34 години. През 2017 г. сякаш съдбата среща Станимир с 10-годишната му съименничка Станимира, която страда от тежка форма на хидроцефалия (малоформация, която променя кръвопотока в мозъка и той загива).
Д-р Сираков извършва спешна мозъчна операция на Станимира – той прониква до мозъка й през артерия на крака, като по този начин предотвратява отваряне на черепа.
След успешната уникална операция, младият специалист получава признанието на гилдията и става един от 36-те медици в цял свят, удостоени с европейска диплома за сложни невроинтервенции.
Въпреки големите възможности, които предоставя това световно признание, д-р Сираков заявява, че няма намерение да напуска България.
Да, сякаш съдбата е отредила Станимир Сираков да спасява детски животи в България. Този на малката Станимира е един от тях.

Стефани Станчева е родена в град Кричим. Едва на 31 години става професор в Масачузетския технологичен институт. А днес, когато е на 33 години, Стефани Станчева вече е професор и преподавател по икономика в университета „Харвард“.
Списание „Икономист“ я определя като един от най-добрите млади икономисти на десетилетието, а френският „Монд“ я поставя на първо място. Неслучайно Стефани Станчева консултира френското правителство по икономически въпроси.
Въпреки че младата българка живее и работи извън пределите на своята родина, тя си поставя цел да допринесе за това сънародниците й да живеят по-добре. „Бих искала да направя България по-атрактивна за младите хора“, казва проф. Стефани Станчева.

Нургюл Салимова е на 16 години и е родена в село Крепча, област Търговище. Играе шах от 4-годишна. Започва 2019 г. от позицията на номер едно в световната ранглиста по шахмат за момичета до 16 години.
На европейски турнир в Анталия през април Нургюл Салимова успява да покрие последната трета норма и става официално международен гросмайстор за жени.
През месец юли Нургюл участва на изключително силен турнир в Белград и покрива нормите и за най-високата шахматна степен – гросмайстор за мъже!
Нургюл Салимова вече има завидния ЕЛО коефициент от 2425,2 точки, а в новата ранглиста на ФИДЕ това ще я постави в топ 50 на най-добрите шахматистки в света. Разбира се, сред всичките топ 50, Нургюл е най-младият състезател със своите 16 години!
“Имам една огромна витрина, пълна с купи и медали”, казва Нургюл, която, заради разстоянията, се среща със своите треньори… по скайп.

Божидар Андреев е на 22 години. Той е роден и израснал в ромското гето на сливенското село Тополчане.
През 2014 г., когато е на 17 г., Божидар става олимпийски шампион по вдигане на тежести за младежи. Това се случва в Нандзин, Китай.
През 2019 г., когато е на 22 г., Божидар прекъсва дългогодишната пауза от успехи на България във вдигането на тежести и става европейски шампион за мъже в категория до 73 кг.
Успехите на Божидар обаче са съпътствани с множество перипетии и лишения. За да издържа себе си и семейството си, Божидар работи като… касиер в супермаркет в Сливен. Това се случва само 2 години преди европейската титла.
Докато се готви за големите първенства, на олимпийския шампион за младежи му е отказано общинско жилище. Така Божидар е принуден да живее в малка стаичка в спортната зала. В един момент треньорът му Пламен Братойчев го приютява в дома си.
Малко преди европейското първенство, община Варна осигурява общинско жилище на щангиста. Жилище от 27 кв.м. И Божидар ще живее в това жилище, докато се готви за голямата си цел – олимпийска титла от Токио през 2020 г.
Всъщност, веднага след олимпийската титла за младежи през 2014 г., Азербайджан предлага 250 000 долара на Божидар Андреев. Българинът обаче категорично отказва да се състезава под азербайджански флаг.
„Искам да вдигам за България и да прославям България, защото България е моята родина“, казва Божидар Андреев.

И така, ако не сте знаели за тези хора, за тези българи, сега вече знаете. Това му е „лошото“ на интернет – сега вече знаете. Тези хора не са търсили оправдания, не са търсили извинения, а просто са действали. И продължават да действат. Въпреки трудностите. Биха могли да се обидят, да се откажат, но не.
И след като вече знаете, запитайте се: „Какво ги движи тия хора? Защо постъпват така? Защо приемат лишения, в името на идея?“
А сега ги сравнете с тия, които ни управляват. Откачено, нали? Всички знаете имената на тия, дето ни управляват, а колко от вас знаят тия четири имена? Просто искам да се замислите. А, „уважаеми зрители, спите ли?“За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ