Вместо да хвърля оставка, министър Горанов с идиотска защита: Оставил съм си колата отворена за крадци

владислав горанов

Не е нормално. Тепърва ще установяваме какви точно са пропуските и на кого са. Това, което сме предприели веднага след установяването на изтичането на информация, е с целия наличен ресурс, който имаме, сме разпоредили на Информационно обслужване, да извърши одит на системите и анализ на здравината, за да може в бъдеще да се предотврати такъв пропуск. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в парламента.

„Никой не е предполагал, че едно от новите приложения на НАП ще бъде толкова уязвимо и уязвено. Знаем кое е конкретното приложение, но това не намалява щетата“, подчерта той.

„Електронните форми и услуги продължават да съществуват. И на хартия да попълните данните си, те пак ще бъдат качено в електронен вид. Данните, които се съхраняват са анализ на икономическото състояние на данъчно задължените лица и служат за контролните действия, които извършва НАП. Т.е. Няма как една приходна администрация да не разполага с тези данни и то в електронен вид“, подчерта финансовият министър.

Той коментира още, че многократно са поставяли въпроса пред колегите, дали имат нужда от нещо и са инвестирали в нова техника, но като се обърне каруцата – пътища много. „Всеки трябва да носи отговорност. Не бива обаче да се толерира и героизира подобно поведение. Ако си оставите колата отключена, не ви прави виновни, ако някой ви я открадне. Има държави, в които хората си държат отключени колите, защото там е прието, че нормите на поведение не трябва да се нарушават“, смята Горанов.

На въпрос дали продължава да има доверие на шефката на НАП след този случай, Горанов заяви: „Ще имаме разговор по този въпрос, но нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск. Тя е в платен годишен отпуск. Г-жа Димитрова е изключително добър професионалист, на която имам голямо доверие, освен по въпросите за информационната сигурност“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ