НАЙ-НАКРАЯ! ЧУДОВИЩНО ДОБРА НОВИНА ЗА БЪЛГАРИЯ!

България
тората тръба на газопровода „Турски поток“ ще минава през територията на България, а не през Гърция. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия, предаде ТАСС.
Москва обяви, че „Турски поток“ ще мине през България, а не през Гърция

 

„През България, Унгария, Сърбия. През България директно“, добави министърът в отговор на въпрос за маршрута на втория газопровод.

 

Новак припомни, че газ през първата линия на „Турски поток“ ще започне да постъпва от 1 януари 2020 година.

 

С първата тръба на „Турски поток“ ще се снабдява вътрешният пазар на Турция, а втората е за страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром“ смята Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари. Капацитетът на всяка от двете линии е 15,75 млрд. куб. метра газ годишно.

 

Вестник „Комерсант“ по-рано писа, че „Газпром“ може да доставя газ по проекта „Турски поток“ на България, Унгария, Сърбия и Словакия и че компанията вече участва в процедурата за резервиране на капацитет в тръбопроводите в тези страни. Материалите на газопреносните оператори в четирите държави, публикувани през октомври и ноември като част от процедурата за резервиране на бъдещите си мощности (отворен сезон), показаха, че маршрутът за доставки до Европа по втората линия на „Турски поток“ ще минава именно през тях, отбелязва ТАСС.

 

Според „Комерсант“, „Булгартрансгаз“ ще проведе търг за запълване на бъдещ капацитет в газопроводите на входа на българската част откъм Турция и на изхода за Сърбия през декември. В същото време се съобщава, че операторите от Унгария, Австрия и Словакия вече са провели търг, за да резервират нови мощности в края на октомври.

 

„Газпром“ планира да започне доставки за България и Сърбия през „Турски поток“ през 2020 г., до Унгария през 2021 г. и до Словакия през втората половина на 2022 г.

 

Министерството на енергетиката допуска възможността за допълнително увеличение на пропускателната способност на „Турски поток“ в случай на търсене на руски газ. Така Новак отговори на въпрос може ли ситуацията със „Северен поток 2“ да се отрази на „Турски поток“ при планиране на увеличение на обема на транзитирания газ.

 

„Готови сме да снабдяваме с газ в нужния обем в рамките на конкуренцията“, добави той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ