Кристалина Георгиева е в борбата за кандидат на ЕС за шеф на МВФ

549990_539971559380275_1359515675_n

Днес започна гласуването на европейските правителства за избор на поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), информира източник, близък до френското Министерство на икономиката и финансите. Предвидени са няколко кръга на гласуване, ако е необходимо.

Поради смяната на правителството във Великобритания френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мейр, който координира европейските усилия в тази област, „се съгласи да отложи старта на процедурата на гласуване, за да се даде на британците време да номинират кандидат до тази вечер, ако желаят. “

Кандидатите са бившият министър на финансите на Холандия Йероен Дийселблум, управителят на Банката на Финландия Оли Рен и българката Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, пише френският вестник „Le figaro“.

Испанското правителство съобщи днес, че оттегля кандидатурата на своя министър на икономиката и бизнеса Надя Калвиньо за поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде „Франс прес“.

От гласуването се оттегли и сегашният председател на Еврогрупата, португалецът Мариу Сентену.

Според традицията, която Старият континент възнамерява да увековечи, управлението на МВФ се поверява на европеец, а председателството на Световната банка – другата голяма финансова институция, създадена след Втората световна война, на американец.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ