Страховити подробности за българските близки, открити в къщата на ужасите в САЩ

Полиция

Двете близначки, които бяха открити в къщата на ужасите в американското градче Съмървил недохранени, са били осиновени през 2011 г., когато са били на 7-годишна възраст. Това съобщи Милена Първанова, която е шефка на Дирекция „Международно осиновяване“ в Министерството на правосъдието.

Едното детенце е с умствена изостаналост, а до момента на осиновяването у нас са живели в институции.

Те са осиновени, след като е имало отказ от три семейства. Окончателната процедура по осиновяване на българчетата е завършила с решение на Софийски градски съд през ноември 2011, а е започнала през май същата година.

Кандидат-осиновителите от САЩ са представили всички необходими документи, включително и социален доклад от щата Вашингтон с препоръки. Тогава мъжът е работил като IT специалист, а съпругата му е била домакиня. Към онзи момент двойката е имала 4 биологични деца. В рамките на следващите 2 години през 6 месеца е представян доклад от американските служби, като във всеки един от тях се е казвало, че децата са силно привързани към родителите. Това ставало ясно с многото прегръдки и целувки, които си разменяли и добре се адаптират към новата среда.

В последния доклад от 2013 г. се посочвало, че момиченцата имат добро бъдеще. Сигнали да са отглеждани зле – не са постъпвали.

Днес министерството на правосъдието е изпратило писмо до генералния консул на САЩ у нас за пълна информация за двете деца.

По думите на Милена Първанова родните осиновявания намаляват. През 2018 г. те са били 290, а докато през 2014 – 450.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ