Кадрите, които разплакаха всички: „Мамо, моля те, не умирай!“

Линейка

„Мамо, моля те, не умирай!“ – милиони хора в Турция са чули тези думи на 10-годишното момиченце, което се моли за живота на умиращата си майка.

Осемсекундното видео показва 38-годишната Емине Булут, наръгана смъртоносно с нож от бившия си мъж в едно кафене в анадолския град Къръккале. Драмата се разиграва пред очите на малката им дъщеря.

Във видеото се вижда как майката притиска с ръка рана на врата си и с последни сили казва: „Не искам да умра!“.

Клипът предизвика шок в цялата страна и стана повод за многохилядна демонстрация в Истанбул.

„Наръгах я, защото ме обиди“
Кървавото престъпление е извършено още преди седмица, но достига широката общественост едва преди дни, когато клипът се появява в интернет.

Емине Булут отишла в кафенето с дъщеря си, за да се срещне с бившия си мъж, с когото била разведена от четири години. По-късно той казва следното пред един съдия: „След като ме обиди, докато говорехме за правата над нашето дете, аз я наръгах с ножа, който бях взел със себе си“.

След нападението избягал, но малко по-късно бил заловен от полицията. Прокуратурата иска строг доживотен затвор.

Бившата му съпруга умира в болницата от раните си.

Както посочва „Берлинер Цайтунг“, под хаштага #EmineBulut хиляди хора в Турция осъждат бруталното убийство и призовават властите да наложат максимално строго наказание. Същевременно кървавото деяние възпламени отново дебата за масовото насилие срещу жени в страната.

Подобен случай имаше и миналия четвъртък, когато в анадолския град Коня 37-годишна жена бе намушкана 20 пъти от съпруга си. Тя била подала молба за развод и жалба срещу мъжа си за домашно насилие.

Когато полицаите разпитали заподозрения, той им казал: „Можеш ли да съжаляваш, щом става дума за честта?“.

По време на проведената в Истанбул демонстрация протестиращите жени скандираха последните думи на убитата Емине Булут.

А опозиционният кмет на града Екрем Имамоглу написа в Туитър следното: „Ние сме на страната на жените и децата – и така ще бъде и занапред“.

Правителството също се почувства длъжно да осъди престъплението. „Очакваме най-тежкото възможно наказание за убиеца“, заяви говорителят на президента Ердоган.

За смъртоносните нападения срещу жени в Турция се говори интензивно от февруари 2015 година, припомня „Берлинер Цайтунг“. Тогава в град Мерсин един автобусен шофьор уби студентката Йозгеджан Аслан. Той и двамата му помощници – собственият му баща и един приятел, бяха осъдени на строг доживотен затвор.

Стотици убити жени
„Нойе Цюрхер Цайтунг“ съобщава, че по данни на истанбулски организации за защита на жените, само през първите седем месеца на тази година са били убити 245 жени. Миналата година жертвите са били 440, което е три пъти повече, отколкото през 2011.

А според доклад на ООН, почти 40 процента от жените в Турция са били изложени поне един път на физическо или сексуално насилие от страна на партньорите си.

Влиятелни религиозни организации отдавна надигат глас срещу конвенцията – била „неислямска“ и представлявала „европейски заговор срещу турското семейство“.

Самият Ердоган неведнъж е казвал, че равенство между половете не може да има. Сега обаче от кабинета на президента бе съобщено, че Ердоган бил разпоредил „извършителят да получи полагащото се наказание и да бъдат предприети необходимите стъпки за борба срещу насилието над жени“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ