Борис Вангелов: За ВМРО най-важно е запазването на българщината в Македония

Борис Вангелов

Позицията на ВМРО винаги е била, че Македония няма как да стане член на ЕС, ако не подпише Договора за приятелство и добросъседство – което се случи, и не изпълнява всяка една от неговите клаузи. А една от най-важните за нас е за историческото минало на българщината в Македония.

Това заяви народният представител от ВМРО Борис Вангелов в ефира на ТВ Европа.

За да даде България зелена светлина на Македония за насрочване на дата за преговори з ЕС, той определи като първо и най-важно изработването на българска позиция, в която да бъдат описани всички важни изисквания от наша страна по отношение на Северна Македония. Безапелационно в такъв документ трябва да бъде казано какво е историческото минало на българското население в Македония. Тези хора са наши братя – и по кръв, и по език, и по вяра, категоричен е Вангелов.

Той даде пример с Гоце Делчев. Първо е имало напредък в признанието на македонската страна, че Делчев е българин, а после пък е последвало изказването на македонския президент Пендаровски, че революционерът конюнктурно се бил определял като българин в среда, в която българи не живеели. Борис Вангелов заяви, че това е ярък пример за фалшификация и манипулация, затова България конкретно ще изисква – не конкретни личности, а целия исторически процес да бъде изложен обективно въз основа на фактите и това да стане в македонските учебници.

Ясно е че това не може да се случи за един ден, но ето – съвместната историческа комисия заседава два дни преди заседанието на Европейския съвет на 17 октомври. Това е една първа стъпка, посочи той.

Народният представител определи като „ледникова епоха“ за двустранните отношения времето на управлението на Груевски. И сега за съжаление има антибългарски сили, които се опитват да блокират процеса по сближаване на България и Македония. Ние трябва категорично да им се противопоставим. Няма нужда да сме прекалено дипломатични, защото това означава да направим компромис с историята, с изживените мъки на македонските българи. След освобождението българите от Македония вдигат пет въстания за кратко време, участват в три войни. Това не бива да се забравя, заяви Борис Вангелов.

След 1945 година в Македония започна един чудовищен експеримент по промяна на националното самосъзнание на българското население. Хората от български етнически произход за мнозинството в Македония. Останалата част са албанци, турци, власи и т.н. Когато през 1944 г. идват комунистите на власт започва едно тотално пренаписване на историята и опит за подмяна на националното съзнание на населението – чрез терор и убийства, каза още той.

Депутатът обори и говоренето на анализатори, че в България нямало съгласие по отношение на европейското бъдеще на Македония. Това не е така и консултативния съвет при президента по темета го доказва, посочи Вангелов.

Антибългарското чувство, насаждано чрез учебниците по времето на Югославия, за съжаление продължи и след демократичните промени в Македония, констатира той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ