Горещко проучване от днес: Фандъкова размазва Манолова, а Джамбазки – Сидеров (Графики)

Йорданка Фандъкова

Социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализ и маркетинг, представи горещи данни от последното си проучване за кметската битка в София между сегашния кмет Йорданка Фандъкова и независимата кандидатка на БСП Мая Манолова, както и за политическото представителство на партиите в бъдещия Столичен общински съвет.

„Порнографията, която става с някои социологически агенции, ми идва в повече“, обяви в началото на своята пресконференция Юлий Павлов.

„В периода на изследването, което направихме, бяха два от дебатите по националните телевизии. Малко над 1000 пълнолетни граждани на столична община бяха анкетирани.

По отношение на доверието към политици Румен Радев все още се ползва с най-високо доверие, но на втора позиция вече е Йорданка Фандъкова. Трета е Мая Манолова, като двете сменят позициите си в сравнение с предишното изследване.

По думите му ефектът от предизборната кампания е, че по-скоро вече оценката за промяната на София е положителна. По време на кампанията драстично се е увеличил и броя на хората, които са удовлетворени от управлението на Йорданка Фандъкова.

Павлов разкри, че очаква на изборите в София да гласуват между 450 и 500 хиляди души. Това прави около 45-50% избирателна активност.

Изследването на Центъра за анализ и маркетинг показва още, че е много малка възможността ГЕРБ да събере мнозинство в бъдещия общински съвет. „Пет партии ще влязат със сигурност в общинския съвет – ГЕРБ, БСП, Демократична България, ВМРО, Атака. Има още няколко партии, които имат шанс да вкарат общински съветници“, коментира социологът.

Социологическото проучване разкрива, че се забелязва отлив на гласоподаватели за Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. И докато отливът за Фандъкова е около 2%, при Мая Манолова той е 8%. Това прави 9% разлика между двете в ползва на Фандъкова на първи тур.

„Спадът при Манолова е по-голям поради две причини. Първата е, че се появиха много малки кандидати, които разделиха опозиционния вот. Втората е причина е самата кампания. По време на нея Мая Манолова не успя да покаже, че е подготвена да бъде кмет, докато кампанията на Фандъкова е по-успешна“, каза още Павлов.

Балотажът много отдавна е сигурен, че ще бъде между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Въпросът е, че става все по-вероятно редът, с който ще влязат в балотажа е Фандъкова-Манолова. Струва ми се по-вероятно, че разликата няма да бъде по-малка от 53% на 47% на втори тур.

Спрямо социологическото изследване от предходния месец Мая Манолова губи 5% на балотажа, докато Фандъкова запазва процента на хората, които ще гласуват за нея.

„За мен е много вероятно предстоящият кмет да бъде преизбран, но съвсем не е сигурно. Ако трябва да се обзалагам, бих заложил на това, че Фандъкова ще бъде преизбрана. Но няма да залагам неимоверно много пари, защото това са избори и всичко се случва“, каза още социологът Юлий Павлов.

Интересно е, че в патриотарския спор Ангел Джамбазки размазва Волен Сидеров с почти два пъти по-висок резултат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ