Цацаров: 23-ма с обвинения за изборна търговия, Ахмед Башев купувал гласове

цацаров

95 досъдебни производства са образувани до този момент за изборна търговия, 23 лица са с обвинения. Образувани са 1317 преписки. Това съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му само за една седмица досъдебните производства са се увеличили с 38, а обвиняемите са с 13 повече. До първия тур е имало 630 преписки, а само за 7 дни са се увеличи с 687.

Цацаров потвърди, че бившият кмет на община Гърмен Ахмед Башев е бил арестуван. „Тази сутрин говорих с министъра на вътрешните работи. Да, задържан е Башев за усилено купуване на гласове в полза на единия от кандидатите на балотажа“, уточни главният прокурор.

Той коментира въпроса за президентския указ за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. „Аз нямам никакви съмнения, че държавният глава ще изпълни конституционните си правомощия в обозрим срок, както самият той се изрази. Не мисля, че някой е очаквал президентския указ между двата тура“, посочи Цацаров.

Според него една от причините президентът все още да не е взел отношение по избора на нов главен прокурор е, че пълният стенографски протокол от заседанието на ВСС е бил публикуван в четвъртък, а това е документът, с който трябва да се запознае.

Главният прокурор бе попитан дали е вярно, че е арестуван дядото на малкия Стефан от Кардам, който почина и чиито сестри бяха в критично състояние: „В Кардам се работи по всички възможни хипотези.“В Кардам е на лице една версия за отравяне, работи се усилено. Не става дума за умишлени действия или умишлено отравяне. На този етап всяко изявление ще е пресилено“, разкри той по случая с починалото 9-годишно дете.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ