Световни медии: Отказът на Радев да назначи Гешев е символичен

Румен Радев

Ако ВСС отново реши да подкрепи Гешев, както се очаква, Радев ще трябва да го приеме безусловно

Отказът на президента Румен Радев да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор предизвика отзвук в световните медии. „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон поуст“, „Евронюз“ и „Ройтерс“ коментираха случая.

В четвъртък президентът Румен Радев блокира назначаването на новия главен прокурор на България, чиято кандидатура предизвика протести по улиците, коментира „Ню Йорк Таймс“.

Ролята на главния прокурор е ключова за справянето с корупцията в България, която е най-корумпираната страна в ЕС според организацията „Трансперънси интернешънъл“.

Радев каза, че няма да подпише документите, които позволяват на Иван Гешев да стъпи в 7-годишен мандат от 10 януари и че ще помоли Висшия съдебен съвет (ВВС) да преразгледа решението си.

ВСС избра Гешев с 20 гласа „за“ и 4 „против“ миналия месец. Нямаше други кандидати за позицията и решението предизвика серия от протести заради опасенията дали Гешев наистина ще води война срещу корупцията по високите етажи.

„Издигането на един-единствен кандидат не само лиши от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор“, каза Радев в свое изказване.

Действието на президента е символично, тъй като той може да блокира назначаването само веднъж. Ако ВСС отново реши да подкрепи Гешев, както се очаква, Радев ще трябва да го приеме безусловно.

Въпреки политическата воля за справяне с престъпността София все още не е вкарала в затвора нито едно високопоставено лице по обвинение в корупция.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ