Цацаров с коментар след отказа на Радев да назначи Гешев

цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

„Президентът е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията. Президентът просто изпълни Конституцията. Тя дава правото, както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия“.

„Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор.

Коментирам ги така – президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не – е съвсем отделен въпрос“, заяви Цацаров по време на среща с представители на Венецианската комисия в НС.

Според Цацаров ВСС може да се произнесе за избора на нов главен прокурор веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник. Заедно с Гешев двамата участваха в парламента в редовна среща с представители на Венецианската комисия.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ