Захариева: Подаръкът от Холандия е един от най-ценните, които сме получавали

Екатерина Захариева, Йорднка Фандъкова

Това са специално селектирани лалета и се надявам те да красят нашата столица и да бъдат радост както за гражданите на София, така и за нейните гости. Ние подарихме на Холандия 110 рози Дамасцена. Считам, че този подарък е един от най-ценните, които сме получавали – първо, защото това е специални селектиран сорт в цветовете на българския флаг и второ, защото носи много специално име. Много искам да благодаря на кмета за съдействието и затова, че намерихме място, където да посадим тези лалета. Не ми се искаше да бъде в двора на Министерство на външните работи,а искахме да бъде някъде в центъра на София, за да може повече хора да се насладят на тези красиви лалета. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в церемония по засаждане на специално селектирани лалета, дарени от Холандия по повод 110 години от установяването на двустранните дипломатически отношения, предаде репортер на novini.bg.

„Днес също така и Софийският университет „Св. Климетн Охридски“ има празник и искам да им го честитя. Благодаря ви, че сте тук!“, каза още тя.

„Искам да поздравя министърът на външните работи Екатерина Захариева и да благодаря на посланика на Холандия. С Холандия София има традиционно много близки отношения. Първият подарък с лалета беше по време на председателството на България на Съвета на ЕС. Тогава Холандия подари лалетата зад Националния дворец на културата и направихме логото на председателството“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на церемонията по засаждането на специално селектирани лалета.

„Това наистина е един важен знак, особено тук пред градината на паметника на Св. Климент Охридски. Искам да припомня, че София се превърна в цветен и зелен град през последните години.Това е моя лична кауза. Софие в вдинб от най-зелените градове в ЕС. Вече са засадени есенните луковици, които напролет ще красят града ни. Над 600 000 луковици са заведени, като над 300 000 са лалетата. По улиците и градините на София има много повече лалета, отколкото в Амстердам, разбира се не можем да се мерим с кралските градини, където е великолепно“, добави кметът на София.

„Продължаваме, за мен това е не само красота, не само емоция, но и възпитание на децата. Започнахме и продължаваме кампанията „Моето зелено училище“. Над 3 000 луковици на лалета подарихме на училищата и детските градини в София“, допълни Йорданка Фандъкова и благодари на всички, които са се включили в инициативата.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ