НОИ олекна с 3 милиона лева заради измамна схема в Пловдив

Арест

Измама за 3 милиона лева е разкрита от Икономическата полиция в Пловдив, съобщиха на брифинг от районната прокуратура в града. Задържани са три лица за измама в големи размери и съставяне на неистински документи – удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране.

Схемата е била много ефективна и е нанесла вреда на различни лица и на НОИ. В основата й стои бивша служителка на НОИ, която се е занимавала с пенсионни услуги.

Различни лица са я упълномощавали да подготвя набора им от документи за пенсиониране.

62-годишната жена е работила с дъщеря си и мъжа, с когото живее. При недостиг на стаж за пенсиониране тя е взимала от лицата, подлежащи на пенсия, пари на ръка, като им е казвала, че ще заплати този стаж в НОИ от тяхно име, допълва „Фокус“.

След това е изготвяла неистински документи, които са били подавани в НОИ за получаване на пенсия, а парите, които хората са им давали, са задържали в себе си, вместо да бъдат внесени в НОИ.

Досега е доказано, че по тази схема са били измамени 18 лица, които са загубили от 3000 до 16 000 лева.

За изготвянето на неистинските документи тримата са използвали печати на фирми, които вече са прекратили дейността си. За да се пресече проверка тримата са подменяли дори трудови книжки, като са попълвали нови.

Тази дейност е била извършвана не само в Пловдив, но и в други градове, твърдят разследващите.

Тримата са задържани, повдигнати са им обвинения и предстои.

Прокуратурата да поиска мярка за неотклонение „Задържане под стража“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ