Владислав Горанов разпореди проверка на сигнал за 250 милиона лева на една от лотариите

Владислав-Горанов-2-1280x960

Държавните институции проверяват сигнал за проблем с облагането на игрите на голяма лотария на пазара, твърди Mediapool.

Според сигнала, потвърден от още два независими един от друг източника, лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държавната такса върху хазарта. Според подадения сигнал в прокуратурата и Министерство на финансите, заради неправилно подадени декларации, държавата е ощетена с 250 мил. лв. за последните 5 години.

В началото на декември сигналът е внесен до Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

От НАП са потвърдили пред Mediapool, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък.

Преди няколко години депутатите отмениха данъка върху хазарта и го замениха с държавна такса, която се събира от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

В процеса на промяна се оказа, че народните представители са забравили да обложат лотарийните игри, в резултат на което през 2014 г. те не плащаха такса. От 2015 г. обаче по закон моментната лотария се облага с държавна такса от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ