България и Катар подписаха споразумение за сътрудничество в образованието

Красимир Вълчев

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на просветата и висшето образование на Катар д-р Мохамед Абдул Уахед Али ал Хамади подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на образованието, научните изследвания и технологиите между България и Катар, съобщават от пресцентъра на МОН.

Споразумението е инициирано от катарската страна и предвижда сътрудничество в сферата на училищното и на висшето образование, на научните изследвания и технологиите. Двете страни ще обменят опит, свързан с управлението на училищата, обучението и методите на преподаване, учебните програми и оценяването на постиженията на учениците и на учителите. Ще се насърчава и сътрудничеството между училищата в двете държави.

През последните години в страната ни се поставя акцент върху развитието на научните изследвания и иновациите, е казал министър Красимир Вълчев.

Насърчава се и задълбочаването на взаимодействието между висшите училища чрез включването им в европейски университетски мрежи. В тази насока е възможно засилване на сътрудничеството с двустранни споразумения между нашите и катарските университети, е добавил министър Вълчев.

Подписаният документ урежда възможности за сътрудничество в областта на магистърските и докторските програми и научните изследвания. Ще се обменя информация за нормативната уредба, регламентираща академичното признаване на образованието, придобито в чужбина, а също и по въпроси, свързани с оценяване на качеството и акредитацията във висшите училища.

Заедно с министър Красимир Вълчев в Доха са били и ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Медицинския и Техническия университет в София, и на Националната спортна академия. Българската делегация е разговаряла с ректора на Катарския университет, със заместник-ректора на университета „Хамад бин Халифа“, който се намира в Града на образованието, както и с деканите на факултетите по обществено здраве и по инженерни науки.

В Града на образованието се намират и кампусите на осем международни университета, както и училищните и изследователските сгради на фондацията „Катар“. По време на визитата си министър Красимир Вълчев се е срещнал с българи, които живеят в Катар и работят в сферите на образованието, науката и спорта. Програмата е включвала и посещение на Спортната академия „Аспайър“ и на Катарската национална библиотека.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ