Три години от началото на мандата на Румен Радев

Румен Радев

Днес се навършват три години от встъпването в длъжност на Румен Радев и на Илияна Йотова като президент и вицепрезидент на Република България.

През следващите месеци се очаква държавният глава да предложи промени в Конституцията, свързани със съдебната власт. Миналата година президентът започна консултации за необходимостта от поправки в основния закон, които продължават и през 2020 година. Миналата година президентът пък инициира дебати за проблемите в изборния процес.

От началото на мандата си държавният глава на България е упражнил правото си на вето 19 пъти. В 16 от случаите е оспорвал отделни разпоредби, а три пъти изцяло приетите закони. Всичките върнати закони бяха повторно приети в парламента, дори и този, който обезмисли преференциите.

За сравнение предшествениците му Петър Стоянов и Росен Плевнелиев дори за целите си мандати са налагали вето по-малко пъти. Общо за два мандата Георги Първанов е упражнил това свое право 32 пъти.

С последното отхвърлено вето депутатите разрешиха и цивилен да може да оглави военното разузнаване.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ