„Горещ картоф“ ли е за КС питането на Гешев за имунитета на Румен Радев?

румен радев

Политологът доц. Стойчо Стоев и социологът Андрей Райчев коментираха в сутрешния блок на БНТ питането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд (КС) за имунитета на президента Румен Радев.

„Две са линиите, по които Прокуратурата би могла да се интересува по този казус – едната е изборът на самолети по време на служебното правителство, което Радев назначи и руските дипломати, които бяха обвинени в шпионаж“, заяви Стоев.

„Не вярвам Прокуратурата просто ей така да пита“, поясни той и обясни, че причините ще се разберат, когато главният прокурор сам ги съобщи.

„КС сега наистина много внимателно трябва да гледа казуса, защото президентът е недосегаем“, каза той.

Припомняме Ви какво гласи член 103 от Конституцията на Република България, за който е питането на Иван Гешев до Прокуратурата:

Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

„България влиза в нов етап – да има силна Прокуратура. Пример е задържането на министър и по непонятни причини той дори още лежи в ареста“, заяви Райчев.

На въпрос дали питането на Гешев е в резултат на забавянето на подписването на указа за назначаването му от президента Румен Радев, политологът отговори, че няма причина за такова нещо.

Относно това как ще приключи всичко това, Стойчо Стоев заяви, че случващото се е „горещ картоф“. „От всичко това ще последва една полемика“, смята той. Точно обратното обаче каза социологът Андрей Райчев. Според него няма нищо горещо в цялата работа.

„Novinite.bg“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ