Ангел Джамбазки попиля Елена Йончева, разкри я

Ангел Джамбазки

Евродепутатката от БСП Елена Йончева, чийто имунитет бе поискан от главния прокурор, засега остава в Брюксел, въпреки че точката за разглеждане на искането е влязла в дневния ред на правната комисия на ЕП. Това е станало възможно заради разминаване в превода на документа от България. Кога отново ще гледат имунитета на евродепутатката и каква е прогнозата за падането на имунитета й потърсихме за коментар евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, който е член на правната комисия в ЕП:

– Г-н Джамбазки, научихме, че точката за имунитета на Елена Йончева е отпаднала от дневния ред на комисията, в на която сте член. Каква е причината за това?

– Темата с имунитетите е много деликатна. Когато стане въпрос за имунитет, докладчик по него не може да бъде съпартиец на евродепутата. Затова, в случая, докладчик е г-н Жил Лебретон от групата на Марин льо Пен „Идентичност и демокрация“, човек с много дълъг опит и голям професионалист. Мисля, че искането от прокуратурата бе насрочено за миналия вторник, но точката отпадна.

По неофициална информация има разминаване в превода на материалите, налага се превод, когато документът се представя на отделните членове на комисията и той обикновено е на един от работните езици на ЕП.

– Кой прави този превод, все пак от България документът може да постъпи в ЕП и на български, тъй като това е един от официалните езици?

– Мисля, че преводът се прави от службите на ЕП.

– И в случая е допусната грешка?

– Това, че не е минало гледането, означава, че най-вероятно има някаква грешка.

– След колко време се очаква искането пак да влезе за разглеждане?

– След около 2-3 седмици, когато ще е следващото заседание на комисията. Точката няма как да отпадне, тя рано или късно ще мине. Може да се отлага по технически причини и те обикновено са оправдани. Проблемът е в службите на ЕП. И понеже тези случаи са деликатни, има логика да се изчистват всякакви технически проблеми.

Има много искания за имунитети, това не е някакво изключително събитие за ЕП. Най-вероятно ще има преводи на всички езици на членовете на комисията. Възможно е. На нас, членовете на комисията, искането още не ни е представено от докладчика.

– Какво се случва, след като имунитетът влезе за разглеждане?

– Не мога да коментирам искането на имунитета по същество. Но мога да кажа, че г-жа Йончева има право да се защитава или да се откаже.

– Получават ли членовете на комисията подробности около искания имунитет? 

– Ако се стигне до защита, да, практиката сочи, че дори при нас са идвали главни прокурори, за да мотивират своето искане. Въпреки че се очаква, тъй като все пак става дума за съд, имунитетът да е мотивиран по принцип. И трябва да ви кажа, че аз съм защитавал колеги, с чиито политически виждания не съм съгласен, но понеже съм юрист, трябва да гласувам по съвест.

– Казвате, че има много искания за имунитети и това води до грешки в документите. А каква е практиката, на какъв процент имунитетите падат?

– Почти всеки имунитет, който е поискан, е свален. Когато прокуратурата иска имунитет, зад това се предполага, че стоят сериозни доказателства. Това не е махленска свада. Повечето от колегите сами се отказват – това сочи моята петгодишна практика.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ