Кметът на Перник с добра новина: В последните дни нивото на язовир „Студена” не спада

Бойко Борисов, Станислав Владимиров

В последните дни нивото на язовир „Студена“ не спада. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров, цитиран от БНТ, на старта на строителството на новия водопровод между село Мало Бучино и Перник, който ще осигури вода на града след 40 дни. Системата ще бъде свързана през водопровода на София

„Другата седмица го дават и снеговалеж – добави градоначалникът. – Надяваме се пак на меко време, за да имаме колкото се може по-дълъг период, в който да черпим вода от водоземната ни кула да не слизаме до основния спускател. Надяваме се през това време това съоръжение да бъде изградено”.

По уверение на община Перник вода ще има от яз. „Студена“ от този режим, който действа и в момента, поне до завършване на новия водопровод.

Очаква се той да бъде готов до около 40 дни, по информация на Министерство на икономиката. На място вече са екипи на държавата компания „Монтажи“. Към тях се очаква да се присъединят и частни фирми в понеделник, когато министерството публикува на официалната си електронна страница самия проект.

Тръбите също са доставени, поне част от тях. Необходими са около 3 дни, за да стигнат от Испания до България.

Новият водопровод е част от спасителния план за водната криза в Перник. По него ще бъде доставена вода за града от яз. „Бели Искър“ през водопровода на столичани. От „Софийска вода” уверяват, че това няма да наруши водоподаването. Язовир „Бели Искър“ снабдява близо 20% от столицата с питейна вода.

След като заработи новият водопровод, ще бъде спряно източването на яз. „Студена“. Очаква се след около 3-4 месеца той да се напълни, а през това време ще бъде почистен.

„Общата стойност на проекта с това, което казах, което ще се направи – трите спирателни крана, който са основни за мрежата – за Перник, както и системата за мониторинг е до 27 млн и 39 хиляди лева с ДДС. Стойността на тръбите като цяло без ДДС е 5 млн и 700 хиляди лв. без ДДС”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ