Внимание, нулевият пациент с коронавирус още щъка между нас! Идат драстични мерки, предупреди генерал Мутафчийски

Венцислав Мутафчийски, Йорданка Фандъкова

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор Венцислав Мутафчийски поясни, че продължава изследването и на други пациенти, които имат симптоми на остри респираторни заболявания.

„За днес, само във ВМА, са заложени 20 нови проби“, каза ген.-майор Мутафчийски.

„Тече дезинфекция на самите отделения в болниците. Няма основание за паника. Пациентите са открити вече в оздравяващия им период“, каза ген. Мутафчийски.

В Габрово местният щаб обсъжда разкриване на легла в държавната болница по пулмология и в отделението по хирургия, което ще бъде временно закрито. Най-вероятно в пулологична клиника в Плевен, след дезинфекция, ще приемат с коронавирус, както и в инфекциозната клиника.

„Истинско предизвикателство е да се установи нулевият пациент. Всички лица, които са контактували с посочените пациенти ще бъдат издирени и надлежно карантирани“, каза ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски заяви, че щабовете заседават, Министерски съвет също работи активно за мерките, които да се вземат в тези градове и ще се наложат драстични мерки. „Ако сега имаше препоръчителен характер, сега ще бъдат задължителни“, допълни той.

В Плевен разполагат с достатъчно защитни облекла, в Габрово ще им бъдат изпратени допълнителни.  Паника сред персонала няма и те си вършат съвестно работата, обясни ген. Мутафчийски.

В България има четири открити лаборатории, плюс една във ВМА, като приоритетни ще бъдат пробите от втората линия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ