Гадове! Храни има, но няма да намаляват цените им, нищо че Бойко ги призова да го направят, заради спада на петрола

Хляб

Запасите от суровини и хранителни продукти могат да стигнат за 2 години дори без внос и без нова реколта. Това обяви земеделската министърка Десислава Танева преди началото на извънредното заседание на Министерския съвет в петък. Тя говори заедно с представители на хранителния бранш.

Българските производители задоволяват изцяло вътрешното потребление, успокои тя във връзка със започналото в някои градове презапасяване след обявяването на извънредното положение заради коронавируса.

България има 1,7 млн. тона зърно, което ще стигне за повече от година. Запасите от царевица са 2 млн. тона и стигат за 2 г,, а слънчоглед за олио има до края на годината, каза Танева.

Хлебопроизводителите имат запаси за до 2 години, гарантираха от асоциацията. Млекопроизводителите имат продукти за много години, заяви Димитър Зоров, председател на асоциацията им. Достатъчни били и запасите от месо и риба, може да се осигури достатъчно бутилирана вода и консервирани храни.

Вирусът не живее достатъчно дълго, за да може храна да е преносител и заводите са взели всички мерки за биосигурност, гарантира Танева.

Потребителите обаче да не очакват по-ниски цени на основните храни. В четвъртък в полунощ, на извънредното заседание на правителството, премиерът Бойко Борисов заяви, че щом като газът и горивата поевтиняват значително, би трябвало да има намаление и на цените.

Хлябът не само че няма да поевтинее, но и се очаква поскъпване с 5-10 стотинки до края на годината, прогнозира Росен Алвев от управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Газът и другите гоива представлявали малка част от себестойността на хляба, която зависела основно от брашното и заплатите. Средното възнаграждение в бранша в последните години скочило от 880 на над 1300 лв., имало и големи разходи по новите изисквания на наредбата за касовите апарати. Тази година се очаквали и поне 10% по-ниски добиви на пшеница. Всичко това щяло да вдигне цената на хляба до 1 лв. за кг в близките две години в ниския сегмент, а във високия – до 1,50 лв.

И от Асоциацията на месопреработвателите заявиха, че газът и петролът имат малка роля във формирането на цената, така че поевтиняване на продуктите не се очаквало или щяло да бъде със стотинки.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ