Банов: За свободните артисти – по 1 минимална работна заплата заедно с осигуровките

Боил Банов

За свободните артисти ще има по една минимална работна заплата заедно с осигуровките, докато трае извънредното положение.

Това обяви министърът на културата Боил Банов който даде брифинг в Министерски съвет заедно с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

„В свободния сектор, където са заети голяма част от артистите – актьори, музиканти, художници, литератори и много други, ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се. За времето на извънредното положение – 2 месеца, плюс един месец след това, ще им се даде една минимална работа заплата плюс осигуровките“, каза министър Банов. Той поясни и кои хора ще получат тази помощ – тези, които миналата година са заработвали до 1000 лева на месец.

„Заедно с представители на целия сектор работихме може би 2 седмици много активно, имахме 3 срещи. На последната беше и министър Сачева, която оказа силна подкрепа, и стигнахме до единодействие, което да даде сигурност на най-нуждаещите се артисти.

Аз много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие, да дойдат спокойно – това не е социална помощ, а грижа в една тежка ситуация“, подчерта Банов.

Парите ще се дават през Фонд „Култура“, ще се кандидатства онлайн и по пощата. Критериите ще бъдат прости, до другата сряда трябва да започне приемането на заявленията и след това изплащанията.

„Отделно от това разработваме сериозни механизми за след извънредното положение. Да се подготвим, така че дадем възможност да има повече проекти, които да наситим през Национален фонд „Култура“. Обмислили сме сериозни неща – да увеличим първо драстично бюджетите на тези проекти. Досега 10% от стойността на тези проекти беше за административни разходи. Сега ще пристъпим към 25-30%, за да можем да създадем устойчивост. Освен това ще удължим сроковете на тези проекти, които забавихме заради този вирус. Ще ги удължим във времето, за да има стабилност на екипите, които участват в тях.
Мислим много сериозно за напред. Благодарим много на премиера, който постави тази задача да разработим със свободните артисти проект, който да даде не само устойчивост, но и възможност за развитие. С негова санкция сме тук пред вас.
Благодаря на министър Сачева. На фонд Култура и социалното министерство ще бъде задача да разпределя на свободни артисти.
Благодаря на всички артисти в България за активността, за съхраненото самочувствие. Това не са социални помощи. А подкрепа в момент, след това ще чакаме от тях подкрепа за нашия дух.
Специално да благодаря на Христо Мутафчиев, който ни се обажда по 10 пъти на ден и за свободните артисти, и за държавния театър, да иска и изизква решения.

„Разработваме механизми за след извънредното положение, за да се даде възможност на много проекти, които да минат през Национален фонд „Култура, да се осъществят“, каза още той.

„Ще продължим сроковете на проектите във времето, за да може да има стабилност на екипите, които участват в тях.

Очакваме около 1200 души да бъдат подкрепени, каза от своя страна социалният министър Деница Сачева. „Около 2,7 млн. ще ни струва това, като с колегите от Фонд „Култура“ ще създадем документацията“, каза още тя.

Вчерашния ден завърши 1553 заявления по програмата 60/40, част от които са от творческия сектор, добави тя. „По отношение на безработицата имаме по-нисък брой регистрирани – 4670. Съвсем скоро ще стане месец, откакто сме в извънредното положение, но вече по схемата 60/40 имаме 22015 души, които няма да изгубят работата си“, уточни Сачева.

До този момент 72 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение, но 11 033 души са намерили работа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ