ДБ подаде сигнал в прокуратурата срещу себе си за покупка на имот от “Чистота Искър”

768x432

Представителите на Демократична България в СОС през 2017 г. гласуват „за“ закупуването на имота на бул. „Околовръстен път“ 788. Имотът, описан в сигнала на ДБ, е продаден от Столичната агенция за приватизация. През 2013 година е насрочен първи публичен търг при цена 4.2 млн. лева, след решение на общинския съвет. Купувачи не се явяват и съгласно правилата, след всеки неуспешен публичен търг цената се намалява. За 2 години са проведени 8 търга, на които не се явяват участници, въпреки разгласяването във водещи печатни издания като в. „Труд“ и „24 часа“,на сайта на агенцията, както и в Държавен вестник. Едва две години по-късно, през април 2015 г., имотът е продаден на единствения кандидат „Княжево сървиз” ООД при цена 2 150 000 лева без ДДС.

През 2016 г. на общинското дружество „Чистота Искър“ ЕООД се възлагат допълнителни дейности по сметопочистване, сметоизвозване и поддържане на чистотата в публичните пространства на нови райони от Столична община, както и дейности по зимно почистване. Управата на дружеството с доклад уведомява Столична община и Столичен общински съвет, че предоставеният на дружеството имот с площ 9 121 кв.м. с адрес бул. Околовръстен път“0 №788 не е достатъчен за извършване на новите дейностите на дружеството и предлагат да закупят съседният имот, собственост на „Княжево сървиз” ООД.

Изготвени са две оценки на имота от независими оценителски компании, водени са преговори с дружеството „Княжево сървиз” ООД, като то е направило отстъпка от първоначалната си оферта. С Решение №641 от 28.09.2017 г. общинският съвет е дал съгласие общинското дружество „Чистота Искър“ ЕООД да закупи имота за цена 6 370 580 лева без ДДС, като за целта използва собствени средства и банков кредит в размер до 5 млн. лева. Този кредит е отпуснат от банка срещу обезпечение на същия имот, което също потвърждава, че постигната цена е пазарна.

В подкрепа на решението за сделката са гласували общински съветници от всички политически партии – общо 47 души, като сред тях са вносителят на сигнала до прокуратурата г-н Иво Божков, както и г-н Трайчо Трайков и г-жа Марта Георгиева. Към настоящия момент г-н Божков и г-жа Георгиева са съветници от ДБ в СОС, а г-н Трайков е районен кмет на район „Средец“ от същата партия. От фактите се вижда, че сега съветниците от ДБ подават сигнал срещу себе си. Логичен е въпросът, ако са имали съмнения за сделката, защо не са ги изразили, а са я подкрепили през 2017 г. ? И тримата са гласували „За“ сделката и то няколко пъти – както на сесия, така и в заседанията на две комисии в общинския съвет.

Сега 3 години по-късно единствената открита далавера е с морала на представителите на Демократична България, които първо подкрепят сделката, а сега услужливо пропускат този факт. Имотът, описан в сигнала на ДБ, е продаден от Столичната агенция за приватизация. През 2013 година е насрочен първи публичен търг при цена 4.2 млн. лева, след решение на общинския съвет. Купувачи не се явяват и съгласно правилата, след всеки неуспешен публичен търг цената се намалява. За 2 години са проведени 8 търга, на които не се явяват участници, въпреки разгласяването във водещи печатни издания като в. „Труд“ и „24 часа“,на сайта на агенцията, както и в Държавен вестник.

Едва две години по-късно, през април, 2015 г., имотът е продаден на единствения кандидат „Княжево сървиз” ООД при цена 2 150 000 лева без ДДС. През 2016 г. на общинското дружество „Чистота Искър“ ЕООД се възлагат допълнителни дейности по сметопочистване, сметоизвозване и поддържане на чистотата в публичните пространства на нови райони от Столична община, както и дейности по зимно почистване. Управата на дружеството с доклад уведомява Столична община и Столичен общински съвет, че предоставеният на дружеството имот с площ 9 121 кв.м. с адрес бул. Околовръстен път“0 №788 не е достатъчен за извършване на новите дейностите на дружеството и предлагат да закупят съседният имот, собственост на „Княжево сървиз” ООД.

Изготвени са две оценки на имота от независими оценителски компании, водени са преговори с дружеството „Княжево сървиз” ООД, като то е направило отстъпка от първоначалната си оферта. С Решение №641 от 28.09.2017 г. общинският съвет е дал съгласие общинското дружество „Чистота Искър“ ЕООД да закупи имота за цена 6 370 580 лева без ДДС, като за целта използва собствени средства и банков кредит в размер до 5 млн. лева. Този кредит е отпуснат от банка срещу обезпечение на същия имот, което също потвърждава, че постигната цена е пазарна.

В подкрепа на решението за сделката са гласували общински съветници от всички политически партии – общо 47 души, като сред тях са вносителят на сигнала до прокуратурата г-н Иво Божков, както и г-н Трайчо Трайков и г-жа Марта Георгиева. Към настоящия момент г-н Божков и г-жа Георгиева са съветници от ДБ в СОС, а г-н Трайков е районен кмет на район „Средец“ от същата партия. От фактите се вижда, че сега съветниците от ДБ подават сигнал срещу себе си. Логичен е въпросът, ако са имали съмнения за сделката, защо не са ги изразили, а са я подкрепили през 2017 г. ? И тримата са гласували „За“ сделката и то няколко пъти – както на сесия, така и в заседанията на две комисии в общинския съвет. Сега 3 години по-късно единствената открита далавера е с морала на представителите на Демократична България, които първо подкрепят сделката, а сега услужливо пропускат този факт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ