Само в 7DniBulgaria.bg

Архитект разсипа социалист №1 в София, заради некомпетентността му: Quo vadis БСП?

7 Dni Bulgaria12.08.20195640
калоян паргов

Миналата седмица се завихри задочен спор между председателя на БСП-София Калоян Паргов и арх. Христо Генчев по темата за ларгото.

Според представителят на социалистите в София, проектът бил провал и затова са виновни проектантите. На свой ред един от хората, участвали в в проектирането, а именно арх. Христо Генчев, отговори задочно на политическите обвинения. Ето какво написа известният архитект и предприемач в отговор на критиките на БСП.

“Кавалерът дон Педро дрънка
щедро на едро, а щом питаш го: де си?
– той все е по конгреси.”
Валери Петров

На 6-ти август 2019 г. лидерът на столичните социалисти даде пресконференция в която говори между другото за нашумелия проект “Ларгото” в София. Там той твърди че, “някой е проектирал пространството некачествено, в следствие на което цялото изпълнение е некачествено”[1]

Това изказване ме изненада по три причини:

* За пръв забелязвам името на г-н Паргов въпреки че, следя внимателно какво се случва в родния ми град. За разлика от други лидери на столетницата, които са ми познати с техните изяви (някой приветствам, други не) господина не ми е познат с нито една инициатива целяща да облекчи живота на обикновенните хора.

* Въпреки че, се занимава с проблемите на столицата от 2013 г. г-н Паргов очевидно не познава обекта АККК “Сердика”, който се развива в София от поне 50 г.. В неговата реализация са участвали десетки архитекти и инженери. За да онагледим колко различни проекта са направени по него ще посочим че, само в последния етап на обекта архитектите са арх. Славей Гълабов, арх. Красен Андреев, арх. Васил Китов, арх. Юлий Фърков и арх. Христо Генчев. Конкретно нашия екип отговаря за проектирането на куполите. Само проекта на куполите се състоеше от няколко части – Архитектура, Конструкции, Конструкции2, ОиВ, ВиК, Геодезия и др. правени от отделни колективи. Всичко казано дотук повдига два въпроса:
Как е възможно при наличието на толкова много публична информация за проектите, разрешенията за строеж и техните промени, общински съветник да не намери за нужно да посочи в чий проект, какво точно е проектирано некачествено?
Важно е да се знае че, проектите на ларгото не са правени от политически опоненти и големи строителни концерни, а от работещи хора, някой от които вече не са сред нас. Тези хора не участват в политически единоборства, а са обикновенни граждани с професии. Всички те искат да си гледат работата, да изхранват семействата си, а не да бъдат въвличани в предизборна мелница от жадни за медийно внимание политици. Не е ли правилно преди да се говори “щедро на едро” и да се хвърля вина върху тях, твърденията да бъдат внимателно проучени и да се разграничат прегрешилите от тези, които са си свършили съвестно работата?

* Не съм очаквал безидейността на столичното БСП да стигне до там, че столетницата да взема “назаем” опорна точка от “розовата” десница. Толкова ли не могат да се сетят от какво имат нужда хората[2] и да им го предложат? Откъсването от проблемите на обикновения човек[3] е толкова осезаемо че, чак боли.

Едно общество, в което голяма група хора не е политически представена рано или късно става нестабилно. Независимо от това дали предлаганите от левите партии политики ми допадат или не, аз си давам сметка че, ако една част от обществото ни не се чувства представена политически това създава предпоставки за катаклизми.

По тази причина ролята на БСП като представител на работниците е много важна. За съжаление съм убеден, че нито един от десетките работниците, с които ежедневно общувам не би припознал политик в стил “дон Педро” за свой представител на политическата арена. Quo vadis БСП? Защо забравихте грижата за “обикновените хора”?

А на г-н Паргов ще кажа едно – ако смятате, че нашия проект е сбъркан – готов съм да изслушам и отговоря на аргументите Ви както в личен разговор, така и в телевизионно студио.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ