Искахте жеги, ето ви ги! Че и направо мор от петък – вижте къде живакът удря 50 градуса

лято

Лятото започва от петък нататък. Почти над цялата страна ще се установи слънчево време. Валежите намаляват, температурите се покачват. И така чак до следващата сряда, когато предстои кратко смущение с валежи и гръмотевици, предаде NOVA.

Предупреждение за възможни наводнения днес има за реките и деретата, които пълнят реките Джерман, Рилска, Стара река, Потока, Дяволска и Влахинска. Опаност от поройни наводнения има и по водосбора на река Бъндерица. Високи ще са водите и по горното течение на река Стряма.

В Европа всички очакват горещата вълна, която ще изпече най-южните части на континента в следващите дни. Много страни в Централна и Южна Европа издадоха предупреждения за екстремно високи температури. А за обширен район в Испания и Португалия кодът за жега е червен. През уикенда метеорологичните модели предричат рекордни горещини от 50 градуса.

Ако това се случи, ще имаме рекорд за Европа. Досега термометрите са скачали само до 48 градуса в Гърция през 1977 година, на територията на днешна Босна – 46,2 градуса през 1901 година, Италия – 47 градуса през 2007 година, Испания – 47,3 градуса през 2017 година и Португалия – 48,5 градуса през 2003 година.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ