ИНТЕРВЮТО НА ГОДИНАТА! Министър Захариева: Берлин ще чества ли смъртта на Хитлер!?

7 Dni Bulgaria15.12.2020
22

В. „Ди Велт“ публикува в днешния си брой интервю с министър Захариева със заглавие „Все едно вие в Берлин да чествате смъртта на Хитлер“ – заглавието идва от следния пример защо РСМ не са готови за ЕС: Кметът на Скопие от СДСМ организира чествания на Тито, който уби 1,7 млн души в Югославия, 40 години след смъртта му. Все едно кметът на Берлин да организира чествания от смъртта на Хитлер.„

Акценти:

Винаги сме подкрепяли страните от ЗБ включително РСМ, но подкрепата ни никога не е безусловна. РСМ не прилагат договора си.

Искаме да оставим историята на историците, но една година те прекъснаха едностранно работата на смесената комисия заради техните избори. И ние имахме два пъти избори дотогава, но не сме си и помисляли да прекъсваме работата на комисията, защото тя не трябва да е инструмент на политиците.

Още нямаме жп връзка и магистрала, загубиха 130 млн. евро европари, за да не придвижат проектите си по Коридор 8. За новия програмен период по предприсъединителните фондове не са заявили нито едно предложение за финансиране в посока България. Българските инвеститори, които искат да създадат работни места там, се спъват с различни административни пречки.

Никой не иска да им отнема идентичността, нито правото да наричат езика си, както искат. Но и българите там имат право на самоопределение. Досега 88 450 техни граждани са декларирали, че са от български произход и са получили българско гражданство. Техни лични данни бяха публикувани в социалните мрежи с призиви за саморазправа с тях. Те също са граждани на РСМ и трябва да бъдат защитени и техните права на самоопределение.

Мога да дам много примери как двустранните проблеми на различни държави са създавали трудности в ЕС. Ние не искаме да привнасяме нерешени двустранни проблеми в Съюза, защото разширяването трябва да прави ЕС по-силен, не по-слаб. България например преди влизането си в ЕС реши всички двустранни въпроси със съседите си, и то когато имахме само една съседна държава в ЕС – Гърция.

РСМ не спазва подписаните от нея декларация и договор, което би трябвало да е притеснително не само за нас, но и за останалите 26 страни-членки. Освен това имат 14 699 негативни публикации срещу България от 1 септември до 20 ноември.

Позицията ни не се води от вътрешнополитически проблеми, всички партии и 83,5 на сто от българите я подкрепят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ